Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO Sonda robotică InSight, omagiu pentru trupa Goodbye to Gravity

VIDEO Sonda robotică InSight, omagiu pentru trupa Goodbye to Gravity

NASA a reuşit să plaseze cu succes un nou robot pe planeta Marte, după o călătorie de şase luni şi o intrare dramatică de şapte minute în atmosfera marţiană. Momentul a fost emoţionant în contextul în care datprotiă unui fan german al trupei Goodbye to Gravity, pe Marte au ajuns şi numele celor 4 membri ai formaţiei române care au murit în incendiul de la Colectiv. Este vorba despre Alex Pascu, Bogdan Enache, Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru. Iniţiativa aparţine germanului Andreas Schönhofen

Sonda robotică InSight are ca misiune studierea solului Planetei Roşii la mare adâncime, prima astfel de misiune de explorare pe Marte.

Specialiştii de la centrul de comandă al NASA au urmărit cu emoţie intrarea în atmosfera marţiană a sondei-robot, iar aceasta a ajuns cu bine pe solul Planetei Roşii şi a transmis deja primele imagini pe Pământ.

InSight are o pagină pe Facebook, unde sunt postate imagini, cu comentarii de genul: Este o frumuseţe liniştită aici. Abia aştept să explorez noua mea casă.

Misiune în Câmpia Elysium

În momentul de faţă, InSight se află pe un teren plat, cunoscut drept Câmpia Elysium, aproape de linia de Ecuator a Planetei Roşii. NASA a ales special acest loc, considerat foarte sigur, pe care l-a şi botezat "cea mai mare parcare de pe Marte".

Prima imagine transmisă a fost chiar din acest loc, cu un peisaj deşertic. Imaginea a fost neclară pentru că aparatul s-a declanşat în momentul în care InSight ajungea la sol şi împrăştiat nisipul marţian.

Ce este diferit în misiunea InSight

În primul rând, InSight va sonda solul planetei pentru ca savanţii să înţeleagă din ce este compus Marte. Astfel, InSight are la bord un pachet de seismografe construite de oamenii de ştiinţă britanici şi francezi care va examina cutremurele de pe planetă. Aceste vibraţii determină straturile de roci din interiorul planetei.

Apoi, mai are o sondă germană care se va îngropa 5 metri în sol pentru a determina temperatura planetei pentru a se vedea cât de activă mai este planeta.

Al treilea experiment este legat de transmisiile radio pentru a determina cu mare precizie oscilaţia planetei în jurul axei sale.

 

 

Subiecte în articol: marte InSight
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri