Jurnalul.ro Ştiri Observator VIITURA de pe Dunăre ajunge în România. Debitul va atinge valori maxime de până la 9500 mc/s la sfârșitul lunii

VIITURA de pe Dunăre ajunge în România. Debitul va atinge valori maxime de până la 9500 mc/s la sfârșitul lunii

de Redacția Jurnalul    |   

Viitura de pe Dunăre va ajunge în România între 28 și 29 septembrie, cu debite de până la 9500 mc/s. Apele Române monitorizează situația în mod constant.

În perioada 28-29 septembrie, România se va confrunta cu o viitură semnificativă pe Dunăre, debitele fiind estimate să atingă valori maxime de 9200-9500 mc/s, anunță Apele Române.

Conform prognozelor INHGA, debitele Dunării vor crește semnificativ, ajungând pe 25 septembrie la 8500 mc/s, aproape dublu față de valoarea actuală de 4200 mc/s și cu mult peste media multianuală a lunii septembrie, de 3800 mc/s.

„Dincolo de capacitatea digurilor de apărare şi a lucrărilor hidrotehnice trebuie să nu fim deloc relaxaţi, trebuie să ne asigurăm că instituţiile Ministerului Mediului sunt pregătite, sunt în alertă şi să ştim cum să acţionăm când situaţia o impune. Vedem cu toţii că ne confruntăm cu o realitate care depăşeste statisticile. O să merg personal să verific zonele critice şi depozitele de materiale pe care le are ANAR pentru a interveni acolo unde este cazul. Solicit, de asemenea, reverificarea, în acest interval, a zonelor unde au fost probleme în trecut, de exemplu acolo unde au existat breşe sau unde există eroziuni de mal. De asemenea, doresc o mai bună coordonare a tuturor instituţiilor cu autorităţile locale şi, în perioada următoare, o regândire a procedurilor de comunicare cu acestea. Trebuie să existe un dialog constant cu autorităţile, să rămână în alertă şi să fie pregătite, chiar dacă specialiştii estimează că vom depăşi cu bine acest episod", a susţinut ministrul Mediului, Mircea Fechet, în urma analizării informaţiilor prezentate.

Pe sectorul românesc al Dunării, în aval de stația hidrometrică Gruia, lucrările de apărare împotriva inundațiilor sunt pregătite să asigure tranzitarea în siguranță a viiturii, care se va propaga pe o durată de până la 7 zile.

Echipele Apele Române din cele 7 Administrații Bazinale de Apă stau în alertă, monitorizând linia de apărare de 1100 km și transmițând datele de la cele 18 stații hidrometrice pentru elaborarea prognozelor.

În Ungaria, apele Dunării au continuat să crească joi. Feriboturile de-a lungul Dunării au fost, la rândul lor, oprite. Apa s-a revărsat peste cheiurile inferioare ale capitalei Budapesta și amenință să ajungă la liniile de tramvai și de metrou, ajungând chiar și în clădirea Parlamentului, situată pe malul fluviului, scrie ABC News.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri