Jurnalul.ro Ştiri Externe Vilele romilor din Ţăndărei, prezentate de presa de la Londra ca argument în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE

Vilele romilor din Ţăndărei, prezentate de presa de la Londra ca argument în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE

Cotidianul britanic Daily Express prezintă vilele romilor din Ţăndărei ca argument în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană şi prezintă cazul unor proprietari de case impresionante din România, care au încasat fraudulos ajutoare sociale în Regatul Unit.

“Ţăndăreiul a devenit oraşul de romi construit de Marea Britanie, în condiţiile în care multe case extravagante se crede că au fost finanţate din ajutoarele sociale încasate” în Regat, scrie cotidianul, care precizează că peste 300 de vile, unele evaluate la peste 500.000 de lire sterline, au fost ridicate în totalitate, faţă de mai puţin de 100 în urmă cu cinci ani.

“Cele mai recente cifre arată că peste 3.500 de români adulţi solicită ajutoare sociale în Marea Britanie, la doi ani după ce am deschis graniţele ţării şi i-am invitat. Suma încasată fraudulos şi trimisă în străinătate nu este considerată o problemă mare de oficiali, dar există temeri că cifra se ridică la milioane de lire sterline. Forţa de muncă şi materialele ieftine din România înseamnă că este uşor să construişeti case la care milioane de familii britanice care muncesc nu pot decât să viseze”, adaugă Daily Express.

Autorul articolului prezintă cazul unui român, Ilie Schian, închis în 2010 după ce a încasat fraudulos ajutoare sociale în valoare de 114.000 de lire sterline. El a cheltuit banii pe maşini sport, ATV-uri şi o casă cu nouă dormitoare din România, susţine publicaţia.

“Un alt rom s-a lăudat că va încasa în curând 60.000 de lire sterline, pe care îi va folosi pentru a-şi renova casa. Ion Lazăr a construit un palat pentru soţia şi copiii săi, din alocaţiile pentru minori şi din ajutoare sociale”, scrie cotidianului.

“Sunt beneficii de bun-venit. Sunt bani gratis, mulţumesc Anglia”, ar fi spus Lazăr pentru un documentar recent.

“Sistemul de ajutoare sociale a fost înfiinţat după al Doilea Război Mondial pentru (ca statul – n.r.) să se asigure că oamenii nu alunecă în sărăcie. Nu este pentru a finanţa regii ţigani din România care îşi construiesc palate extravagante, plătite de oamenii din Marea Britanie care lucrează pentru salaiul minim”, a declarat un parlamentar din partidul antiimigraţie UKIP, Mike Hookem.

“Este dezgustător faptul că banii contribuabililor sunt folosiţi astfel, în timp ce ajutoarele sociale sunt reduse pentru cele mai vulnerabile categorii din ţară”, a subliniat şi Jordan Ryan, din asociaţia Leave.EU.

“Prin ieşirea din UE ne putem asigura că numai cei care au contribuit la sistem pot profita de el”, a declarat şi liderul UKIP, Nigel Farage.

Imigranţii europeni care locuiesc în Marea Britanie şi nu au loc de muncă au costat contribuabilii din Regat 886 de milioane de lire sterline pe an, potrivit unui raport publicat luna trecută de Daily Mail.  Banii au fost cheltuiţi pe ajutoare pentru locuinţe, ajutoare de şomaj şi ajutoare în perioadele de boală, în perioada 2013 – 2014.

Criticii Guvernului spun că afluxul de români şi bulgari din 2015 înseamnă că suma a crescut şi mai mult anul trecut.

Potrivit raportului, circa 40% dintre imigranţii europeni sosiţi recent în Regat fac parte din familii care primesc ajutoare sociale.

În plus, migranţii europeni au primit alte 2,5 miliarde de lire sterline ca ajutoare sociale pentru angajaţii cu venituri mici, 10% din suma totală plătită sub această formă de Marea Britanie.

Potrivit estimărilor Guvernului, mecanismul negociat cu UE, prin care noii imigranţi europeni ajunşi în Marea Britanie nu vor mai avea acces, timp de patru ani, la beneficii sociale va permite o economie de 10 milioane de lire sterline pe an.

Aproximativ 55.000 de români şi bulgari au emigrat în Marea Britanie în perioada septembrie 2014-septembrie 2015, o creştere cu 38% faţă de anul precedent, potrivit Biroului Naţional de Statistică din Regatul Unit, citat de Sky News. În aceste condiţii, românii şi bulgarii reprezintă peste o cincime din numărul total de imigranţi europeni.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri