Potrivit cumvaplace.ro, vinurile dulci sunt așa-numitele vinuri desert, care ori însoțesc ”felul 3”, ori ne ajută să gătim anumite rețete.
Prima mare regulă în alegerea unui vin la gătit este gustul pe care vreți să îl aveți la final: folosiți un vin dulce doar dacă vreți să împregnați aroma produsului final. Altfel, folosiți un vin sec. Cea de a doua regulă ar fi ca atunci când aveți o rețetă specifică unei anumite zone, să folosiți vin din aceeași regiune. Spre exemplu Vin Santo dacă ronțăiți la desert cantuccini sau zabaglione, și vin de Porto pentru un sos de vită în stil portughez.
Marsala vine cu arome de vanilie, caramel, caise înăbușite și tamarind. Este de obicei folosit pentru a face sosuri foarte dulci și vâscoase, pentru pui sau mușchiuleț de porc, iar în deserturi face parte din rețeta pentru zabaglione. Pui marsala este o rețetă consacrată (foto).
Porto este ideal pentru a prepara un sos care merge cu toate tipurile de carne roșie, dar mușchiul de vită și cotletul de miel ies în evidență, dacă sunteți deschiși la gusturile dulci. Prepararea acestuia este foarte simplă: o reducție obținută din șalote călite în unt, supă concentrată de vită, făină și vin de Porto.
Sherry (Jerez pentru spanioli) este un vin dulce care îi pasionează mai ales pe britanici și de obicei este servit pur și simplu cu desert. Dar apare și în rețetele lor de trifle, de exemplu, sau prăjitura cu fructe uscsate de Crăciun. Și poate fi folosit cu succes și în tradiționala roast beef. Denumirea oficială de Jerez-Xérès-Sherry este de origine protejată la nivelul Uniunii Europene.
Vin Santo este tip de vin italian de desert, tradițional în Toscana. Aromele sunt de fructe uscate, miere, dulceață de caise și condimente. Însoțește în meniu celebrele cantuccini italiene, brânza cu mucegai nobil și se folosește la prepararea unui delicios sos pentru pui.
Muscat și risotto cu ciuperci sunt una dintre cele mai reușite combinații. Notele de chihlimbar, de stafide, caramel și citrice se combină extraordinar cu cele de pământ ale ciupercilor. Iar dacă vreți un pandișpan cu struguri, de sezon, este ideal!
Sauternes adăugat la stridii în timpul blanșării îmbogățește aroma într-o combinație dulce-sărat, dar un sos pentru pui cu celebrul soi de vin franțuzesc este mult mai aproape de posibilitățile noastre. Sau unul cu ciuperci când vreți o aromă deosebită. Asta dacă ați primit o sticlă și nu prea știți ce să faceți cu ea.
Tokaji este unul dintre cele mai vechi vinuri dulci din lume, iar regele Ludovic al XIV-lea l-a iubit teribil. De atunci a fost numit „vinul regilor”. Dacă nu vreți să-l degustați pur și simplu, puteți să-l folosiți pentru a prepara un sos cu boabe de struguri pentru piept de pui sau să-l adăugați în prepararea ficatului de gâscă de proveniență maghiară.