Jurnalul.ro România inteligentă Virgil Popescu: Avem scheme de ajutor de stat de 2,5 miliarde de euro pentru energie regenerabilă

Virgil Popescu: Avem scheme de ajutor de stat de 2,5 miliarde de euro pentru energie regenerabilă

de Redacția Jurnalul    |   

Avem scheme de ajutor de stat, în aprobare la BEI, de 2,5 miliarde de euro pentru energie regenerabilă, spune Virgil Popescu, ministrul Energiei, la Conferințele Income Magazine Corporate, evenimentul "Energia verde - sustenabilitate și securitate energetică. Soluţii de evitare a crizelor", organizate de Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, și săptămânalul Income Magazine.

"În 31 martie este primul Comitet investițional al BEI, avem scheme de ajutor de stat în aprobare pentru energie regenerabilă și rețele de termie de 2,5 miliarde de euro, care suntem convinși că vor fi aprobate de BEI. Asta înseamnă în cursul lunii aprilie. Și lucrăm în paralel la un soft, care să semene foarte mult cu aplicațiile informatice ale Ministerului Fondurilor Europene, de a prelua automat aplicațiile din Fondul de Modernizare.

Din cei 2,5 miliarde de euro, 500 de milioane de euro vor fi pentru rețelele de termie, 500 de milioane de euro pentru investiții în energie regenerabilă pentru autoconsum, alte 500 de euro în investiții în producție de energie regenerabilă, nu neapărat autoconsum, alte 500 de milioane de euro care se vor desfășura prin AFIR, din Ministerul Agriculturii, în zona de agricultură și industrie alimentară, alte 250 de milioane de euro de investiții pentru Agenția Domeniului Statului - Agenția de Irigații pentru a-și putea monta panouri fotovoltaice flotante pe canalele de irigații, alte 500 de milioane de euro pentru electrificare pentru CFR Infrastructură, pentru a electrifica liniile de cale ferată. 

După aprobare putem da drumul la proiecte noi pe Fondul de modernizare. Trebuie automatizat procesul de evaluare și simplificat. Singurele probleme pe care le avem, nu doar noi, ci toate statele membre, chiar dacă s-a modificat în ultimul consiliu pe neergie Regulamentul pentru autorizațiile de construcție, și scurtăm termenele și acolo, vor fi la autorizațiile și permisele pentru instalarea acestor panouri fotovoltaice sau ferme eoliene", explică Virgil Popescu. 

Subiecte în articol: energie virgil popescu energie verde
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri