Jurnalul.ro Ştiri Educatie Virginia Vasile va reprezenta România în finala “MT180s”, din Belgia

Virginia Vasile va reprezenta România în finala “MT180s”, din Belgia

Aflată în ultimul an al ciclului de doctorat, cu o teză în cotutelă între Universitatea Politehnica din Bucureşti, Facultatea de Energetica şi INSA Lyon (Institutul Naţional de Ştiinte Aplicate din Lyon, Franta), laboratorul CETHIL, Virginia Vasile va reprezenta România în marea finală a competiţiei internaţionale „Teza mea de doctorat în 180 de secunde” ce se va desfăşura în luna septembrie, la Liege, Belgia.  

 

Asistent universitar în cadrul Facultăţii de Energetică, Virginia Vasile a câştigat recent competiţia naţională cu teza de doctorat “Studiul experimental şi teoretic al comportamentului termic şi reologic al purtătorilor de frig bifazici” a cărei temă este legată de utilizarea purtătorilor de frig bifazici în transportul şi utilizarea frigului, pentru reducerea consumului de energie şi impactului asupra mediului.

 

“Eu cred în România!”

Concursul “MT180s”, aflat la prima ediţie în România şi organizat de către Ambasada Franţei la Bucureşti şi Institutul Francez va duce Universitatea Politehnica Bucureşti în finala internaţională care este programată în această toamnă în Belgia. “Acest premiu reprezintă încă o confirmare a valorii şi potenţialului studenţilor nostri,îintr-o competiţie, de această dată aflată în faza naţionala, cu participanţi din alte universităţi de prestigiu din ţară. Premiul este şi rezultatul oportunităţilor pe care facultatea şi universitatea noastră le oferă studenţilor. Virginia Vasile a valorificat la maxim oportunităţile oferite de stagiile şi programele de dublă diplomă cu universităţile partenere din Franţa şi rezultatul este unul pe măsură” a declarat prof.dr.ing. Horia Necula, decanul facultăţii de Energetică din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti. Acesta a ţinut să precizeze că „este o mândrie pentru noi, ca studenta noastră să reprezinte România la faza internaţionala a Concursulului MT180 din luna septembrie de la Liege, Belgia, cu atât mai mult cu cât va fi prima prezenţă a României la acest concurs internaţional. Avem toate motivele să sperăm, de ce nu, şi la un premiu la nivel internaţional”. La rândul său , Virginia Vasile a afirmat că ”este nevoie de multă răbdare ca să poţi construi ceva în viaţă, iar pentru un vis e nevoie de şi mai multă răbdare. Câştigarea acestui concurs, pentru mine, reprezintă încă o cărămidă adaugată la temelia acestui vis, al meu, acela de a demonstra că, împreună cu multă pasiune şi devotament, munca şi seriozitatea pot fi răsplătite. Pe de o parte, faptul că reprezint Universitatea Politehnica din Bucureşti, la finala din septembrie, reprezintă o adevarata onoare pentru mine, nu doar pentru că universitatea este o a doua casă a mea ci şi pentru că urmează să duc numele celei mai prestigioase instituţii universitare din România, într-o competiţie internaţională”. „Pe de alta parte, faptul că reprezint România, înseamnă o performanţă extraordinară şi o responsabilitate foarte mare în acelaşi timp. Se întamplă rar să ai o asemenea oportunitate în viaţă. Participarea la concursul „MT 180s” vine ca o confirmare a misiunii însuşite acum 8 ani, aceea de a demonstra că se poate, şi în România se poate. Eu cred în România!” a mai spus Virginia Vasile.Mai exact, teza de doctorat a Virginiei Vasile, absolventă a Facultăţii de Energetică din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti, “Studiul experimental şi teoretic al comportamentului termic şi reologic al purtătorilor de frig bifazici” a fost prezentată publicului în limba franceză, într-o sinteză care, în mod obligatoriu, a trebuit să se încadreze în fix 180 de secunde.

 

10 concurenţi, la faza regională din Bucureşti

Acest concurs, aflat la prima ediţie în România, a  trecut de etapa regională prin cele două finale regionale organizate la Bucureşti şi la Cluj, în Capitală concurând 10 doctoranzi ce au prezentat teme variate precum ştiinţă şi tehnologie, literatură, chimie, drept sau legislaţie. Printre condiţiile impuse de această competiţie, concurenţii  s-au în limba franceză, aceştia  fiind înscriși într-un program de doctorat în anul universitar în curs, și anume 2016-2017 sau să-și fi obținut doctoratul în timpul anului universitar precedent finalei internaționale, și anume anul universitar 2015-2016. La faza naţională care s-a desfăşurat la Universitatea Politehnica din Bucureşti au participat 6 concurenţi : Gîrboveanu Andrei – Universitatea de Construcţii Bucureşti, Sorina Cârstea- Universitatea Babeş-Bolyai Cluj Napoca, Petrache Daniel Florin –Universitatea Bucureşti,     Loredana Elena Olar -USAMV din Cluj Napoca, .    Maria-Alexandra Opriș- Universitatea Babeş-Bolyai Cluj Napoca şi Virginia Vasile-Universitatea Politehnica din Bucureşti. În luna septembrie la Liege, în marea finală a “MT180s” vor participa peste 20 de concurenţi din ţări francofone.

 

Scurt istoric

Concursul “Teza mea de doctorat în 180 de secunde” se inspiră din concursul Three minute thesis (3MTMC) care a avut loc pentru prima dată în 2008, în cadrul Universității din Queensland, în Australia. Concursul din  Québec este primul de acest gen în limba franceză și există din 2012. În 2014, 4 țări francofone au participat la concurs: Québec, Franța, Belgia și Maroc. Finala internațională s-a desfășurat la Montréal în 2014. În 2015, 8 țări francofone au participat la finala internatională de la Paris din 1 octombrie 2015, desfășurată în cadrul Marelui Amfiteatru al Universității Sorbona: celor patru țări menționate anterior li s-au alăturat Camerun, Senegal, Tunisia, la inițiativa Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), și Burkina Faso.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri