Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Virusul poliomielitei revine în statele dezvoltate

Virusul poliomielitei revine în statele dezvoltate

Cele mai puternice economii se pregătesc de revenirea virusului poliomielitei, care a făcut zeci de mii de victime şi a lăsat mii de oameni paralizaţi în trecut.

Autorităţile care gestionează sănătatea publică din interiorul marilor economii fac eforturi pentru a împiedica revenirea virusului poliomielitei în mai multe ţări unde acesta dispăruse aproape complet, scrie Finacial Times, citat de Business Magazin.

În anii '50, după o explozie a virusului şi apariţia unui vaccin împotriva bolii, s-a crezut că patogenul a fost eliminat complet. Din 1988, cazurile de infectare au scăzut cu 99%, de la peste 300.000 cazuri/ an, la doar 6 în 2021, potrivit datelor OMS. Virusul poliomielitei este considerat foarte contagios, afectând sistemul nervos şi putând ucide sau paraliza complet un om în doar câteva ore.

Autorităţile sanitare din New York au declarat recent că virusul a fost din nou detectat în probe prevalate din sistemul de canalizare al metropolei. Luna trecută, un bărbat din suburbiile NY a fost primul american diagnosticat cu poliomielită din ultimii 10 ani.

În Marea Britanie oficialii din domeniul sănătăţii au declarat că sunt gata să distribuie doze de rapel împotriva virusului pentru sute de mii de copii, după ce patogenul a fost descoperit în apele reziduale din Londra.

Situaţia stârneşte îngrijorare privind ezitarea în privinţa vaccinurilor dar şi conflictele globale ar putea permite revenirea unei boli despre care s-a crezut că a dispărut.

În cea mai mare parte a secolului XX, poliomielita a fost una dintre cele mai temute boli, ucigând sau lăsând paralizaţi mii de oameni în fiecare an. Reapariţia sa în SUA şi Europa, coroborată cu întreruperea programelor globale de imunizare pe fondul războiului, i-au determinat pe oficialii din domeniul sănătăţii să sune alarma.

„La nivel global s-a înregistrat o scădere uriaşă a vaccinării de rutină, deoarece ţările s-au concentrate mai mult pe a răspunde pandemiei de COVID-19. La o primă privire putem spune că acest lucru evidenţiază vulnerabilitatea sistemelor de imunizare naţionale”, a declarat Siddhartha Datta, consilier regional al OMS.

Luna trecută, OMS şi Unicef au publicat date care arată cel mai mare declin susţinut al vaccinărilor pentru bolile copilăriei din ultimele trei decenii. Cel puţin 25 de milioane de sugari nu au primit vaccinurile de bază.

Oficialii din domeniul sănătăţii din New York au avertizat, vineri, că sute de persoane ar putea fi deja purtătoarele temutului virus.

Studiile făcute pe baza cazului de polio detectat în New York au demonstrat o legătură între virusul care a fost descoperit atât în Londra cât şi în Israel, sugerând apariţia unei răspândiri.

Experţii din sănătate susţin că ultimele cazuri demonstrează necesitatea păstrării unei stări de vigilenţă în privinţa vaccinării, totodată fiind nevoie şi de mai multe eforturi la nivel global pentru rezolvarea crizei.

Subiecte în articol: poliomielita
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri