Jurnalul.ro Ştiri Externe Primarul Kievului, Vitali Kliciko, vorbește despre plecarea lui Zelenski

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, vorbește despre plecarea lui Zelenski

de Şerban Mihăilă    |   

​​​​​​​Primarul Kievului, Vitali Kliciko, îndeamnă la susținere pentru președintele țării, Volodimir Zelenski, însă atrage atenția asupra faptului că acesta plătește acum pentru greșelile sale. Fostul boxer profesionist sugerează că, în curând, președintele, care înregistrează un eșec în calitatea sa de comandant militar, s-ar putea afla pe picior de plecare.

Vitali Kliciko sugerează că președintele ucrainean dezamăgește în calitate de lider militar și, în curând, ar putea fi pe cale să plece din funcția deținută, scrie „Mail Online”, site-ul ziarului britanic „Daily Mail”, citând un interviu acordat de primarul Kievului publicației elvețiene „20 minuten”.

Fratele campionului mondial de box la categoria grea, Vladimir Kliciko, a recunoscut că ultima contraofensivă a Ucrainei a intrat în impas, iar Zelenski „plătește acum pentru greșelile sale”.

El a spus că nu este surprins că popularitatea lui Zelensky a scăzut în comparație cu cea a armatei, deoarece „oamenii văd cine este eficient și cine nu”. „Au existat și multe așteptări (...) Oamenii se întreabă de ce nu am fost mai bine pregătiți pentru acest război”, a continuat primarul, citat de „Mail Online”.

„Președintele deține o funcție importantă astăzi și trebuie să-l susținem până la sfârșitul războiului. La sfârșitul acestui război însă, fiecare politician va plăti pentru succesele sau eșecurile sale”, a precizat Kliciko, care a respins sugestiile că ar lua în considerare posibilitatea de a candida pentru prima poziție în stat.

„Ar fi o prostie să ne gândim la asta, astăzi. Acum, singura întrebare este dacă Ucraina continuă să existe sau nu”, a declarat el pentru publicația elvețiană, citată de „Mail Online”.

Sprijin divizat

Popularitatea lui Zelenski în rândul ucrainenilor rămâne semnificativ mai mare decât era în 2022, atunci când Rusia a invadat Ucraina. Mai mult de 50% încă aprobă puternic acțiunile președintelui lor, susține un sondaj realizat de „Statista”.

Ucrainenii sunt, de asemenea, mai clari în ceea ce privește poziția lor: atunci când Zelenski a devenit președinte, în 2019, aproape jumătate dintre ei au spus că era dificil de răspuns sau nu aveau niciun răspuns în privința acțiunilor liderului lor. Astăzi, doar doi la sută dau același răspuns.

Dar sprijinul a devenit oarecum mai divizat în ultimele 18 luni, numărul celor care îl aprobă cu tărie scăzând de la 74% la începutul lui 2022, la 59% în luna iunie a aceluiași an și s-a stabilizat în jurul a 58% în februarie 2023. Cei mai mulți dintre aceștia din urmă sunt acum „oarecum de acord” cu acțiunile lui Zelenski și doar trei procente se opun ferm politicii sale.

Însuși Zelenski a recunoscut că mult așteptata contraofensivă planificată în această primăvară nu și-a atins obiectivele. Recent, el a admis că strategia sa nu a adus „rezultatele dorite”.

Într-un discurs rostit la Kiev, Zelenski a recunoscut că Ucraina „și-a dorit rezultate mai rapide”. Întrebat dacă simte presiune pentru a intra în negocieri de pace cu Rusia, el a răspuns: „Nu o simt încă”. Cu toate acestea, el a adăugat: „Unele voci se fac întotdeauna auzite!”. Anterior, Zelenski avertizase că războiul din Gaza riscă să abată atenția de la nevoia stringentă a Ucrainei de a primi sprijin internațional.

Zelenski și-a exprimat regretul față de faptul că partenerii săi occidentali nu-i pot promite un sprijin militar constant, avertizând că o victorie a Rusiei ar crea un precedent periculos.

Situație disperată

Într-adevăr, mai mulți aliați occidentali ai Ucrainei l-au dezamăgit pe liderul de la Kiev în ultimele luni. Spre exemplu, Marea Britanie nu a reușit să prelungească pachetul de ajutor de 2,3 miliarde de lire sterline promis Ucrainei, care urmează să se încheie în martie 2024.

Între timp, Kremlinul a militarizat economia Rusiei și a accelerat o creștere de șapte ori a producției de tancuri. În acest context, observatorii militari avertizează Occidentul să nu se complacă. 

„Dacă sprijinul se oprește înainte ca Ucraina să reușească să-i învingă pe ruși, atunci ajutorul de miliarde de dolari acordat Ucrainei până acum a fost irosit!”, spune Philip Ingram, colonel în retragere al armatei britanice și specialist în informații militare, citat de „Mail Online”.

„Orice executiv occidental, inclusiv guvernul american, care decide să irosească toți acești bani și să nu dea mai mult, va comite un gest de sinucidere politică. Problema care există este ce se va întâmpla dacă veți avea un nonconformist în fruntea guvernului unei anumite țări. În ceea ce privește alianța noastră, există posibilitatea ca Donald Trump să se întoarcă. Acesta este un lucru îngrijorător!”, a mai avertizat el. 

„Aproape sigur, Donald Trump se află într-o poziție în care este influențat în mod nejustificat de Vladimir Putin și de Rusia (...) Asta înseamnă că poziția lui Trump este compromisă!”, a adăugat el.

Între timp, mai spune Ingram, „Zelenski nu este nici pe departe pe cale să negocieze” condițiile de pace cu Putin și continuă să diminueze controlul deținut de Rusia în estul și sudul Ucrainei.

„Din punct de vedere tactic, terenul devine într-adevăr foarte noroios. Acest lucru face practic imposibilă desfășurarea operațiunilor de manevră cu blindate. Și va rămâne așa până la sfârșitul primăverii, începutul verii anului viitor, cu excepția cazului în care pământul va îngheța. 

Acest lucru îi va favoriza cel mai probabil pe ucraineni, deoarece ei, cu echipamentul lor occidental, sunt mult mai apți pentru a opera în interior la temperaturi foarte scăzute și pentru a face astfel față rușilor. Dar pentru ruși, aflați într-o poziție defensivă, este mult mai ușor să se apere decât să atace în acest tip de condiții”, a adăugat el. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: vitali kliciko zelenski greşeli esec
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri