Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Sfaturi pentru părinți. Ce trebuie să știi despre administrarea vitaminei C la bebeluși

Sfaturi pentru părinți. Ce trebuie să știi despre administrarea vitaminei C la bebeluși

de Redacția Jurnalul    |   

Venirea pe lume a unui copil poate fi o provocare pentru părinți. Bebelușii au nevoi specifice, astfel că de multe ori este nevoie să te adresezi medicului.

Un nutrient esențial pentru sănătate este vitamina C, sau acidul ascorbic. Este solubil în apă și are un rol important în funcțiile fizice ale copilului.

Este un antioxidant care ajută la imunitate, îmbunătățește absorbția de fier și producerea colagenului. 

Substanța se găsește în laptele matern, formulele pentru bebeluși, precum și în multe fructe și legume.

Necesarul de vitamina C pentru bebeluși 

Bebelușii au mai puțină nevoie de vitamina C decât adulții. 

  • 0 – 6 luni: 40 miligrame
  • 6 – 12 luni: 50 miligrame

Însă femeile care alăptează au un necesar crescut de vitamina C. respectiv 120 mg pe zi.

Când să administrezi bebelușului suplimente cu vitamina C

Medicul pediatru este în măsură să apecieze dacă bebelușul tău are nevoie de supliment de vitamina C. 

Care este necesarul de vitamina C pentru sugari

Deși esențial în fiecare etapă a vieții, sugarii au nevoie de mai puțină vitamina C decât adulții. Ghidurile dietetice pentru americani recomandă ca bebelușii să primească următoarea cantitate de vitamina C în fiecare zi:

  • 0 – 6 luni: 40 miligrame
  • 6 – 12 luni: 50 miligrame

Femeile care alăptează au un necesar crescut de vitamina C deoarece furnizează copilului vitamina C prin laptele matern.

Formulele pentru sugari conțin, de asemenea, vitamina C. Astfel, bebelușul hrănit cu formulă își va putea satisface nevoile de vitamina C.

Când poți lua în considerare suplimentele cu vitamina C

Dacă bănuiești că cel mic nu primește suficientă vitamina C, atunci este bine să te consulți cu medicul pediatru.  Academia Americană de Pediatrie recomandă începerea introducerii alimentelor solide când copilul are cel puțin 6 luni.

Însă cel mai bine este să îi oferi bebelușului vitamina C în mod natural, de exemplu din sucul de portocale și mere, precum și din legume.

Deficiențele de vitamina C sunt rare în țările dezvoltate, dar bebelușii cu tulburări de neurodezvoltare, discuție digestivă sau cancer pot prezenta un risc crescut de a le dezvolta.

Deficitul sever de vitamina C este cauza principală a unei afecțiuni cunoscută sub numele de scorbut. Simptomele includ sângerarea gingiilor, vânătăi, oboseală, pierderea poftei de mâncare și iritabilitate. Dacă scorbutul este lăsat netratat poate fi fatal, potrivit deparinti.ro.

Subiecte în articol: parinti bebeluşi vitamina c
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri