Jurnalul.ro Ştiri Observator Stângacii, un "patrimoniu de aprofundare a structurilor cerebrale". Dr. Vlad Ciurea: Nu forţați stângacii să devină dreptaci

Stângacii, un "patrimoniu de aprofundare a structurilor cerebrale". Dr. Vlad Ciurea: Nu forţați stângacii să devină dreptaci

de Redacția Jurnalul    |   

Chiar dacă, în trecut, copiii născuți stângaci erau forțați să învețe să scrie și să se descurce cu mâna dreaptă, uneori prin metode neortodoxe precum legarea mâinii stângi la spate sau aplicarea unei presiuni psihologice, stângacii sunt de fapt binecuvântați. Studiile moderne au arătat că stângacii pot avea avantaje cognitive și abilități speciale datorită structurii unice a creierului lor, care favorizează adesea creativitatea, gândirea spațială și abilitatea de a găsi soluții inovatoare.

Prof. dr. Vlad Ciurea susține că stângacii pot dezvolta trăsături și competențe unice, care îi diferențiază și îi îmbogățesc pe plan personal și profesional.

”Din nefericire, în educația noastră românească, acești copii stângaci au fost ani de zile marginalizați și obligați permanent să folosească pentru scris mâna dreaptă. Astfel, educația școlară urmărea dezvoltarea aptitudinilor dreptacilor. 

Treptat, s-a constatat că aceşti stângaci nu trebuiesc reeducaţi spre a deveni dreptaci. Din contră, ei reprezintă un patrimoniu foarte important de aprofundare a structurilor cerebrale şi un domeniu special in neuroştiinţe. 

Datele actuale relevă clar. 10% din populatia globului este stângace. De asemenea, se menţionează că numărul stângacilor bărbați este preponderent.

Constatăm: în cazul stângacilor, emisfera cerebrală dreaptă intră in activitate majoră.

Sunt activităţi în care stângacii sunt avantajaţi, spre exemplu: scrimă, box, fotbal (Gheorghe Hagi şi Lionel Messi).

Există stângaci celebri extrem de performanţi recunoscuţi în întreaga lume: Leonardo da Vinci (1452 -1519), Michelangelo Buonarroti (1475 -1564), Isaac Newton (1642-1727), Wolfgang Amadeus Mozart (1756 -1791), Marie Curie (1867-1934)şi Albert Einstein (1879-1955).

Mai recent, doi politicieni remarcabili au atras atenţia lumii: Bill Clinton şi Barack Obama.

Să nu-l uităm pe Domnul Ţării Româneşti, Mihai Viteazu (1558-1601), a cărui bardă din mâna stângă a rămas ca simbol aducător de victorii.

Menționăm că, a fi stangaci este o calitate, nu un defect. Nu trebuie sa ne opunem în dezvoltarea unui copil stângaci pentru a deveni dreptaci.

În final, apelul pe care îl fac este foarte simplu. Dacă Dumnezeu te-a adus pe lume stângaci, nu refuza acest dar, întrucât vei avea numai de câștigat!”, a scris prof. dr. Vlad Ciurea pe o rețea socială.

 

 

 

 

Subiecte în articol: Vlad Ciurea stangaci dreptaci
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri