Jurnalul.ro Cultură Carte Volumul I „Artiști și istorici de artă în detenția politică a regimurilor totalitare” primește premiul „Cicerone Ionițoiu” al Fundației Culturale Memoria

Volumul I „Artiști și istorici de artă în detenția politică a regimurilor totalitare” primește premiul „Cicerone Ionițoiu” al Fundației Culturale Memoria

de Magdalena Popa Buluc    |   

Primul volum din seria „Artiști și istorici de artă în detenția politică a regimurilor totalitare”, publicat la editura PostModernism Museum în 2023, a primit premiul „Cicerone Ionițoiu” pentru cel mai bun volum de studiu în cadrul Concursului de publicații privind comunismul, ediția a IV-a, organizat de Fundația Culturală Memoria. Cercetarea studiilor de caz a pornit de la identificarea, în cadrul unei cercetări preliminare, a peste 170 de artiști și peste zece istorici de artă din România, care au cunoscut diverse forme ale detenției în diferite regimuri totalitare din România.

Volumul colectiv o are printre autori pe Luiza Barcan, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România și câștigătoare a premiului critică de artă oferit de instituția amintită pe 15 septembrie 2023.

„Artiști și istorici de artă în detenția politică a regimurilor totalitare din România” reprezintă un subiect sensibil și complicat, care se constituie ca o diferență specifică a evoluțiilor artistice din Europa de Est, în ceea ce privește atât conținutul cât și metodologia de cercetare. Acești artiști și istorici de artă au fost neglijați, epurați sau excluși din cercetarea, studierea și contextualizarea narațiunilor mari, de sinteză, sau a monografiilor artistice ale istoriei artei din România și totodată neintegrați studiului fenomenelor concentraționare și totalitare mai largi.

„Publicația este prima dintr-o serie de trei volume dedicate artiștilor și istoricilor de artă în detenția politică a regimurilor totalitare din România. Studiile cuprinse în acest volum și în cele ce urmează, dedicate categoriilor socio-profesionale ale lumii artistice, sunt elaborate de cercetători care provin din mai multe câmpuri de interese și specializări științifice ce utilizează metodologii interdisciplinare.” (Cosmin Nasui, editor coordonator)

Volumul este dedicat cercetării categoriei socio-profesionale a artiștilor și istoricilor de artă, microistoriilor rămase nestudiate în cadrul istoriei artelor și extinde cadrul cercetării istorice lansate public în anul 2021, pentru a cuprinde dictatura carlistă, dictatura legionară, dictatura antonesciană și dictatura comunistă. Cercetarea poate reprezenta o contribuție consistentă la cunoașterea și înțelegerea diferențelor specifice regăsite în cazul artiștilor și istoricilor de artă din detenția sistemelor totalitare. Lucrarea își propune să depășească sistemul binar, proiecțiile și considerațiile filozofice, religioase, metaforice, legale (care au dominat spațiul de discuții) și care nu pot răspunde decât parțial întrebărilor complexe pe care aceste cazuri specifice le ridică despre natura umană.

 

Detalii despre autori:

 

Cosmin Nasui este curator, istoric și critic de artă, manager cultural, evaluator acreditat de artă contemporană, evaluator de proiecte culturale. Este fondator al celei mai largi platforme online românești pentru susținerea și promovarea artei contemporane românești Modernism.ro. Este curator la platforma muzeală privată PostModernism Museum şi partener la Nasui Collection & Archives. Este autor de cărți de sinteză, monografii și studii de istoria artelor.

 

Cristian Vasile este cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie „N. Iorga” (Academia Română), redactor şef adjunct al publicaţiei „Studii şi Materiale de Istorie Contemporană”. Printre cărţile sale amintim volumul Viaţa intelectuală şi artistică în primul deceniu al regimului Ceauşescu 1965-1974 (Humanitas, 2014). Are în pregătire un volum despre cercetarea academică umanistă sub guvernarea Gheorghiu-Dej. Este coordonator de doctorate în domeniul Istorie și predă în cadrul Şcolii de Studii Avansate a Academiei Române. Din mai 2023, este membru corespondent al Academiei austriece de științe.

 

Luiza Barcan este doctor în arte vizuale, expert atestat de Ministerul Culturii, istoric, critic de artă și curator, jurnalist de radio și televiziune. A publicat numeroase studii de istoria artei, cronici de artă (în revistele „Literatorul”, „Contemporanul”, „Art-Panorama”, „Observator cultural”, „Ramuri”, „Buridava”, „Tribuna” etc.), albume de artă plastică (Medi Wechsler Dinu, Maria Constantin, Lidia Nancuischi, Constantin Calafateanu, Tudor Popescu) și cărți dedicate artiștilor și artelor vizuale („Angoase ale privirii”, „Artiști plastici la Serata lui Iosif Sava”, „Constantin Calafateanu – Însemnările unui pictor regăsit”). A colaborat la realizarea „Dicționarului Sculptorilor din România, secolele XIX-XX”, editat de Fundația META și a publicat studii și interviuri în volumele „Artiste uitate din România” și „Centenarul femeilor din arta românească”, volumul II, publicate la Editura PostModernism Museum. În prezent, este realizator al rubricii „Icoane ale Împărăției Cerurilor”, de la Radio Trinitas și semnează rubrica de arte vizuale la revista „Contemporanul”.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri