Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce se întâmplă cu voluntarii străini care vor să lupte în Ucraina

Ce se întâmplă cu voluntarii străini care vor să lupte în Ucraina

După anunțul președintelui Volodimir Zelenski privind formarea unei legiuni străine în cadrul armatei ucrainene, mii de luptători din afara țării s-au oferit să se alăture pentru a stopa invazia Rusiei. Unele state interzic însă participarea cetățenilor la conflicte armate cu alte state, arată o analiză Reuters. 

Mii de persoane din SUA, Canada, Marea Britanie, Japonia, India, Georgia și-au manifestat dorința de a lupta ca voluntari în războiul din Ucraina. 

SUA

Prin urmare, cetățenii americani au voie să se afle în serviciul militar al unui alt stat însă dacă luptă contra unei țări cu care SUA se află în relații de pace, aceștia pot renunța la cetățenie voluntar. Însă Curtea Supermă de Justiție a decis că serviciul militar străin nu este un motiv pentru privarea de cetățenie a americanilor. 

Totodată, o lege din 1794 le interzice să lupte contra statelor cu care SUA are relații de pace și precede o pedeapsă de până la 3 ani de închisoare. Aceasta s-ar putea aplica astfel în războiul din Ucraina.

Regatul Unit

Cetățenii britanici care vor să lupte în Ucraina pot fi acuzați la întoarcerea în țară, arată Ministerul de Externe de la Londa. Legea a fost actualizată în 1870 și interzice britanicilor să facă parte din armatele altor state împotriva unor țări cu care Regatul Unit se află în relații de pace. 

Premierul Scott Morrison a avertizat australienii să nu lupte în Ucraina spunând că încă nu este clară situația juridică a soldaților străini.

India

În anul 2015, Ministerul de Externe al Indiei a declarat în fața Curții Supreme de Justiție din New Delhi că nu le permite cetățenilor să ia parte la un conflict armat în altă țară deoarece acest lucru ar putea atrage acuzații asupra guvernului că promovează terorismul acestei țări. 

Canada

Ministrul Apărării, Anita Anand, a spus că lasă la latitudinea fiecărui cetățean de a decide dacă vrea să participe la conflictul din Ucraina. 

Autoritățile din Germania, Danemarca și Letonia au anunțat că le permite voluntarilor germani să se alăture trupelor ucrainene.

Federația Rusă

Autoritățile ruse sunt obligate să îi considere pe luptătorii străini capturați drept prizonieri de război, indiferent de cetățenie, potrivit dreptului internațional. Acest lucru înseamnă că trebuie să le asigure mâncare și medicamente. 

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a anunțat că 'mercenarii'' occidentali care luptă pentru Ucraina nu vor fi considerați luptători legali și vor fi trași la răspundere penală. 

 


 

Subiecte în articol: ucraina voluntari straini
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri