Jurnalul.ro Ştiri Social Voluntari şi voluntari: ba nu-s plătiţi, ba sunt

Voluntari şi voluntari: ba nu-s plătiţi, ba sunt

de L. Budin    |   

Mai multe organizaţii nonprofit solicită guvernanţilor clarificări publice privind semnificaţia termenului „voluntariat”, în condiţiile în care voluntarii din reţeaua de spitale COVID-19 sunt remuneraţi. Cele 140 de organizaţii salută implicarea studenţilor în serviciile publice de urgenţă, dar cer ca voluntariatul să rămână o activitate neplătită, în beneficiul comunităţii.

 

Scrisoarea deschisă, semnată de Pro Vobis - Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, de Federația VOLUM -  Federația Organizațiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România, alături de alte 138 organizații nonprofit, este o reacţie la seria de comunicări publice oficiale, legate de premierea şi plata studenţilor voluntari implicaţi în îngrijirea pacienţilor COVID-19. Semnatarii spun că e importantă diferenţierea între cei care-şi desfăşoară activitatea în baza Legii voluntariatului nr. 78/2014 şi cei care activează în baza Statutului personalului voluntar din serviciile de urgenţă voluntare (HG 1579/2005).

 

Un alt termen

Luna trecută, remunerarea studenţilor la Medicină, înrolaţi ca voluntari în spitalele din reţeaua COVID, a fost parafată prin OUG 197/2020. Organizaţiile semnatare nu contestă măsura propriu-zisă, de remunerare a celor implicaţi, ci doar faptul că ei nu trebuie numiţi „voluntari”. Se solicită, atunci când contextul sanitar va fi unul favorabil, găsirea unui alt termen pentru cei care-şi oferă serviciile în sistemul de urgenţă. Altfel, se creează confuzii, lucru care dăunează grav mişcării naţionale de voluntariat.

 

Exemplul Franţei

Se dă exemplul Franţei, unde „voluntariat” şi „benevolat” înseamnă lucruri diferite. Benevolii sunt echivalentul celor definiţi, la noi, prin Legea 78/2014, în timp ce voluntarii pot primi şi compensaţii financiare.

În HG 1579/2005, „voluntar” ar putea fi modificat, la un moment dat, cu o expresie echivalentă, care să nu genereze neînţelegeri: implicare de bunăvoie/ opţională/ la alegere. Pot fi alese alte forme de încadrare a studenților care doresc să se alăture efortului comun: contracte de internship sau chiar contracte de muncă cu facilități fiscale specifice.

 

Voluntariatul este, conform legii, o activitate în beneficiul comunităţii, realizată din proprie iniţiativă şi neremunerată.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri