Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Voucherele de vacanță vechi se pot folosi până pe 30 iunie 

Voucherele de vacanță vechi se pot folosi până pe 30 iunie 

de Diana Scarlat    |   

Cei care au vouchere de vacanță nefolosite din anii anteriori le mai pot valorifica până la finalul acestei luni, chiar dacă merg în concediu în următoarele luni.

Important este să cumpere pachete turistice folosind voucherele, până la data limită. Se pot folosi doar în cazul unităților de cazare clasificate, dacă acestea primesc vouchere, iar pentru cele care sunt clasificate și nu primesc direct tichetele de vacanță, se pot cumpăra pachete prin agențiile de turism. Acestea sunt valabile doar pe teritoriul României. 

Voucherele de vacanță emise în anii precedenți mai pot fi utilizate pentru rezervări până la 30 iunie 2022. În paralel, angajații pot utiliza voucherele de vacanță emise în acest an, în cazul în care sumele au fost deja virate pe card. Serviciile achitate cu aceste tichete trebuie să conțină minimum o noapte de cazare. „Unii turiști au înțeles că pot să cumpere exclusiv servicii, cum ar fi masa, folosind voucherul, dar legea nu permite. Trebuie să cumpere măcar o noapte de cazare și servicii incluse. Pot fi folosite pentru a cumpăra doar cazare sau cazare și masă, direct de la unitățile clasificate, dar se pot cumpăra și pachete turistice complete, prin agențiile de turism licențiate, care au foarte multe oferte din care se poate alege, în funcție de preferințele fiecăruia”, a explicat Traian Bădulescu, specialist în turism, pentru Jurnalul. În perioada ianuarie - mai 2022 au fost emise vouchere de vacanță în valoare de 190 de milioane de euro. 

Revenirea, după analizele false de anul trecut

Deși se lansase o campanie împotriva voucherelor de vacanță, anul trecut, prin propagarea, în mass-media, a unor analize false despre ineficiența lor, acum ANAT amintește că „voucherele de vacanță au determinat reducerea evaziunii fiscale în turism, dublarea numărului de unități de cazare clasificate în ultimii 10 ani, refacerea forței de muncă, consolidarea familiei, reducerea consumului de medicamente, reducerea concediilor medicale, relansarea turismului intern, o condiție și pentru creșterea calității serviciilor în turismul de incoming” - ceea ce este foarte adevărat, în contextul mai larg al susținerii industriei ospitalității, chiar și în condiții de criză multiplă, care a contribuit la susținerea situației generale a economiei României.

În acest context, ANAT cere reducerea la zero a impozitului pe venit, în această perioadă, când Guvernul și-ar dori creșterea TVA de la 5% la 9% sau chiar la 19% și eliminarea impozitului specific. Atât agențiile de turism, cât și hotelierii au arătat că eliminarea acestor privilegii ar aduce prejudicii tuturor celor din industria ospitalității și din domeniile conexe, deci ar genera scăderi în economie în tip ce voucherele de vacanță au adus creșteri semnificative, în ultimii ani. „O măsură și mai eficientă ar implica o formulă mai modernă de credit fiscal. 

ANAT împreună cu partenerii sociali au pus această formulă la dispoziția guvernului pentru îmbunătățirea sistemului, cu obiectivul ca minimum un milion de angajați din mediul privat (circa 25%) să beneficieze de aceste vouchere”, spun reprezentanții agenților de turism. Calculele lor arată că această măsură de stimulare a turismului intern ar avea imediat efect economic multiplicator. 

Calcule pentru creșterea economică

ANAT dorește ca voucherele de vacanță să prezinte o atractivitate sporită pentru angajații și angajatorii privați. Spre deosebire de stat, unde voucherele de vacanță sunt limitate la 1.450 lei de persoană pe an, angajaților din mediul privat li se pot acorda legal vouchere în valoare de până la 6 salarii minime – acesta fiind un amendament introdus ulterior în lege, de fostul ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre, cel care, de altfel, a și făcut posibilă acordarea tichetelor de vacanță, obținând Hotărârea de Guvern din anul 2017. Modificarea e benefică atât pentru a sprijini mai mult industria ospitalității din România, cât și pentru a ajuta cât mai mulți români să meargă în vacanțe. 

„Pachetul turistic cel mai complet se găsește în agențiile de turism licențiate și poate conține, pe lângă cazare, servicii de masă, tratamente balneare, transport, excursii opționale și multe alte servicii. În perioada ianuarie - mai 2022 au fost emise 19.768.895 de vouchere de vacanță, în valoare de 943.831.114 de lei (190 de milioane de euro). Estimativ, pentru tot anul vor fi emise vouchere în valoare de 350 de milioane de euro. La ora actuală, voucherele de vacanță reprezintă un vector esențial pentru circulația turistică internă. Atât instituțiile și companiile de stat, cât și firmele private pot acorda aceste vouchere angajaților, care sunt aprobate pentru emitere anuală timp de 5 ani (2022-2026)”, arată ANAT, într-un comunicat de presă. 

În 2021 au fost acordate vouchere de vacanță în valoare de circa 50 de milioane de euro și pentru angajații din mediul privat.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri