Jurnalul.ro Ştiri Vremea Vreme instabilă, cu zile călduroase ce vor alterna cu perioade de răcoare, în perioada 27 mai - 9 iunie

Vreme instabilă, cu zile călduroase ce vor alterna cu perioade de răcoare, în perioada 27 mai - 9 iunie

Vremea va continua să fie instabilă în următoarele două săptămâni, cu episoade de zile călduroase ce vor alterna cu perioade de răcoare, începând chiar din prima zi a acestei săptămâni, în timp ce ploile îşi vor face simţită prezenţa la nivelul întregii ţări din data de 28 mai, se arată în prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 27 mai - 9 iunie, publicată luni.

În Banat, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit pentru această dată în primele trei zile ale intervalului de prognoză, cu o medie a temperaturilor maxime de 26 - 28 de grade, apoi se va răci spre medii ale maximelor de 19 - 22 de grade, în zilele de 30 şi 31 mai. Ulterior, temperatura aerului va fi în creştere, iar spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni se estimează revenirea treptată la un regim termic normal pentru începutul lunii iunie, cu valori termice maxime de până la 27 de grade, în medie regională. Minimele nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, media lor fiind în scădere, până spre 11 grade în jurul datei de 2 iunie, însă ulterior temperatura aerului va creşte din nou, spre valori medii de 13 - 14 grade. Manifestări specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala pe tot parcursul intervalului de prognoză, cu precădere în prima săptămână, când sunt estimate şi cantităţi de apă mai importante.

În Crişana, vremea va fi mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă în primele trei zile ale intervalului de prognoză, cu valori termice maxime, în medie, de 25 - 28 de grade, apoi se va răci până spre medii ale maximelor de 19 - 20 de grade, în 31 mai, respectiv 1 iunie. După această dată, temperatura aerului va creşte din nou şi, până la sfârşitul intervalului, media regională a maximelor va fi cuprinsă între 21 şi 26 de grade. Valorile minime vor marca o scădere, de la 15 grade la început, până în jurul unei medii de 11 grade în data de 2 iunie. Apoi, tendinţa va fi de creştere uşoară, spre 13 grade, în medie regională. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar mai ales în prima săptămână, când se vor înregistra cantităţi de apă mai însemnate.

În Transilvania, în primele trei zile de prognoză, vremea va fi caldă pentru această perioadă, dar se va răci treptat, astfel încât media temperaturilor maxime va scădea de la 26 - 28 de grade, până spre 21 de grade în intervalul 31 mai - 3 iunie. Ulterior, această medie va fi în creştere, iar spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni se estimează revenirea la un regim termic normal, cu maxime de până la 25 de grade. Până în data de 1 iunie, minimele termice nu vor avea variaţii semnificative de la o zi la alta şi se vor situa în jurul valorii de 12 grade. Temperatura aerului va scădea uşor, până la 9 grade în data de 2 iunie, apoi tendinţa va fi de creştere uşoară şi treptată, spre valori de 10 - 11 grade, în medie regională. Vor fi perioade de timp în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Averse, pe arii extinse şi mai însemnate cantitativ, se vor semnala cu o probabilitate mai ridicată în intervalul 30 mai - 2 iunie.

În Maramureş, vremea caldă de la începutul intervalului se va răci treptat, astfel încât media maximelor va scădea de la 26 - 28 de grade în primele două zile, până spre 20 de grade, în data de 1 iunie. Ulterior, temperatura aerului va fi în creştere, iar spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni se estimează revenirea la un regim termic normal, cu maxime de până la 25 - 26 de grade. Minimele termice vor marca o scădere până în data de 2 iunie, de la o medie regională de 14 la 9 grade, iar până la finalul perioadei de referinţă media acestora se va situa în jurul a 11 grade. Gradul de instabilitate atmosferică se va menţine accentuat pe tot parcursul perioadei de prognoză. Se vor semnala averse, pe arii extinse şi mai însemnate cantitativ, cu o probabilitate mai ridicată în intervalul 28 mai - 2 iunie.

În Moldova, în primele trei zile, media temperaturii maxime va fi de 28 de grade, iar din data de 30 mai temperatura aerului va marca o scădere, astfel încât media va scădea până spre 21 de grade, în data de 2 iunie. Apoi, până la sfârşitul intervalului, tendinţa temperaturilor diurne va fi de creştere, iar spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni se estimează revenirea la un regim termic normal, cu maxime de până la 25 - 26 de grade. Până în data de 1 iunie, minimele termice nu vor avea variaţii semnificative de la o zi la alta şi se vor situa în jurul valorii de 15 grade. Ulterior, temperatura aerului va scădea uşor, până la 12 grade în data 2 iunie, apoi tendinţa va fi de creştere spre valori de 13 - 14 grade, în medie. Vor fi perioade de timp în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată, cu o probabilitate de manifestare mai ridicată în intervalul 30 mai - 5 iunie.

În Dobrogea, la începutul intervalului, temperatura aerului va creşte uşor, de la o medie a maximelor de 24 de grade în data de 28 mai, la o medie în jurul a 26 de grade în zilele de 29 şi 30 mai. În următorul interval, variaţiile termice nu vor fi semnificative şi, până la sfârşitul intervalului de prognoză, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 23 şi 25 de grade, în medie regională. Minimele termice vor fi în creştere până în data de 30 mai, spre 17 grade. Apoi, acestea vor scădea treptat, spre medii de 15 grade, ce se vor menţine până în data de 5 iunie. Până la sfârşitul intervalului, temperaturile minime vor creşte din nou până la medii regionale de 17 grade. După data de 1 iunie, gradul de instabilitate atmosferică va fi în creştere.

În Muntenia, până în data de 30 mai, vremea va fi mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă, cu o medie a temperaturilor maxime ce se va situa în jurul a 29 de grade, apoi se va răci, până în data de 2 iunie, spre medii de 23 - 24 de grade. Ulterior, temperatura aerului va marca o creştere, spre medii ale valorilor diurne de 26 - 27 de grade. Minimele termice vor creşte uşor până în data de 31 mai, spre 15 grade. După acea perioadă, acestea vor scădea treptat, spre medii de 13 grade, ce se vor menţine până în data de 6 iunie. Până la sfârşitul intervalului, temperaturile minime vor avea o tendinţa de creştere, până la medii regionale de 14 grade. Probabilitatea de apariţie a manifestărilor specifice instabilităţii atmosferice va fi mai ridicată în intervalul 30 mai - 4 iunie, când vor fi posibile cantităţi mai importante de apă. Apoi, până la sfârşitul intervalului, gradul de instabilitate va fi mai redus.

În Oltenia, până în data de 30 mai, vremea va fi mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă, cu o medie a temperaturilor maxime de 27 - 28 de grade. Ulterior, temperatura aerului va scădea, astfel încât în perioada 31 mai - 3 iunie media diurnă regională se va menţine în jurul a 22 de grade, apoi până la sfârşitul intervalului de prognoza va creşte treptat până la valori de 26 - 27 de grade. Până în data de 31 mai, minimele termice vor fi de 13 - 15 grade. În zilele de 1 şi 2 iunie temperatura aerului va scădea uşor, spre valori medii ale minimelor de 11 - 12 grade, apoi va creşte din nou până la 13 - 14 grade la sfârşitul intervalului de referinţă. Probabilitatea de apariţie a manifestărilor specifice instabilităţii atmosferice se va menţine ridicată pe tot parcursul intervalului, dar mai ales în perioada 30 mai - 5 iunie, când se vor semnala averse pe arii extinse, iar cantităţile de apă vor fi mai însemnate.

La munte, la începutul intervalului, temperaturile vor avea valori maxime, în medie, de 17 - 18 grade şi minime de 9 - 10 grade. Apoi, vremea se va răci, astfel că, în data de 2 iunie, vor fi medii ale temperaturilor maxime de 12 - 13 grade şi de 5 - 6 grade ale minimelor. Tendinţa va fi de încălzire, ulterior, până spre medii ale maximelor de 15 - 16 grade şi medii ale minimelor, în medie de 7 - 8 grade, la sfârşitul intervalului. Manifestări specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala pe tot parcursul intervalului de referinţă, iar local cantităţile de apă vor fi mai însemnate.

Estimările sunt realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading (Anglia). AGERPRES

Subiecte în articol: anm prognoza meteo
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri