Jurnalul.ro Ştiri Vremea Vreme severă în județele Constanța și Tulcea. Grindina a afectat mai multe locuințe și mașini din Palazu Mic și Mamaia Nord - Năvodari

Vreme severă în județele Constanța și Tulcea. Grindina a afectat mai multe locuințe și mașini din Palazu Mic și Mamaia Nord - Năvodari

Ploaia torențială cu grindină a făcut ravagii în mai multe localități din Dobrogea, printre care Mamaia Nord – Năvodari, Palazu Mic și Cerchezu. Grindina a spart geamurile și a afectat mașinile și tencuiala de pe fațata blocurilor.

Dobrogea a fost lovită de un Cod Portocaliu în dimineaţa de luni, 26 octombrie, emis de Administraţia Naţională de Meteorologie de la ora 9:10 până la ora 11:00. Aversele au depăşit debitul de 30-35 l/mp; frecvente descărcări electrice; grindină de mici dimensiuni; intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor lua aspect de vijelie.

În urmă cu puțin timp, satul Palazu Mic, din comuna Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, a fost acoperit de un strat consistent de grindină, informează ISU Constanța.

Grindina a afectat o locuință în care se aflau cinci persoane (trei adulți și doi copii), din Palazu Mic. Stratul de grindină acumulat s-a revărsat în gospodărie și a blocat accesul în casă. Toate persoanele care se aflau în interior au fost evacuate și sunt în siguranță, fără probleme medicale.

Totodată, din cauza viiturii produse, trei mașini au fost mutate la o distanță de zeci de metri, iar mai multe clădiri au fost afectate.

În unele zone, stratul de grindină a atins un metru grosime, iar pompierii au acționat pentru crearea unui culoar necesar pentru scurgerea apei acumulate.

La Năvodari, vijelia a fost atât de puternică încât a doborât mai mulți copaci pe mașini și carosabil.

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică COD GALBEN care vizează posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile mici din județele Tulcea și Constanța.

Pentru prevenirea situațiilor care pot pune în pericol viața, recomandăm populației să respecte următoarele măsuri:

• Nu vă deplasați prin curenți de apă, puteți să vă pierdeți echilibrul

• Nu vă deplasați cu autoturismul în zona inundată

• În cazul în care sunteți surprinși de viitură, urcați-vă către părțile superioare ale locuinței sau pe acoperiș, până la sosirea echipelor de salvare.

Avertizarea de vreme rea a vizat judeţul Constanta (Constanţa, Medgidia, Năvodari, Cernavodă, Ovidiu, Murfatlar, Hârşova, Mihail Kogălniceanu, Cobadin, Cumpăna, Valu lui Traian, Lumina, Cogealac, Nicolae Bălcescu, Topraisar, Agigea, Corbu, Mircea Vodă, Castelu, Poarta Albă, Rasova, Ciobanu, Crucea, Peştera, Mihai Viteazu, Ciocârlia, Ghindăreşti, Cuza Voda, Istria, Saligny, Mereni, Seimeni, Săcele, Topalu, Gârliciu, Bărăganu, Pantelimon, Târguşor, Fântânele, Tortoman, Siliştea, Saraiu, Horia, Grădina, Vulturu) şi judeţul Tulcea (Măcin, Babadag, Sarichioi, Isaccea, Jijila, Jurilovca, Greci, Baia, Niculiţel, Topolog, Luncaviţa, Somova, Cerna, Carcaliu, Turcoaia, Frecăţei, Mihail Kogălniceanu, Casimcea, Slava Cercheză, Nalbant, Dăeni, Mihai Bravu, Ceamurlia de Jos, Izvoarele, Stejaru, Ostrov, Văcăreni, Ciucurova, Peceneaga, Dorobanţu, Beidaud, Horia, Valea Teilor, Hamcearca, Grindu, Smârdan, I.C. Brătianu).

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile pot fi obținute prin intermediul platformei naționale de pregătire https://fiipregatit.ro/ sau al aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
 

ISU Constanta

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri