Potrivit CNN, care citează agenția guvernamentală US Geological Survey, erupția nu presupune niciun pericol pentru comunitățile care locuiesc în apropiere. Agenția Națională de Meteorologie din Hawaii a anunțat că în anumite părți ale insulei s-ar putea depune un strat subțire de cenușă, purtată de vânt.
Cenușa vulcanică poate deteriora vehiculele și clădirile, poate contamina sursele de apă și poate perturba sistemele de canalizare și cele electrice. În plus, aceasta poate afecta vegetația, dar și oamenii, mai ales pe cei cu probleme respiratorii.
Din cauza erupției vulcanice, compania aeriană Southwest Airlines a anulat cinci zboruri către și dinspre Honolulu. Administrația Federală a Aviației din SUA a transmis că „monitorizează îndeaproape situația și va emite recomandări de trafic aerian odată ce dimensiunea norului de cenușă va fi determinată”.
Deși nu au fost emise ordine de evacuare, ca măsură de precauție, s-au deschis două adăposturi.
Mauna Loa, care acoperă jumătate din insula Hawaii, a erupt de 33 de ori din 1843, când a fost înregistrată prima erupție bine documentată a vulcanului, potrivit US Geological Survey. Ultima erupție a avut loc în 1984, aceasta fiind cea mai lungă perioadă de „liniște” din istoria înregistrată a vulcanului.