Secretar general al Partidului Comunist, președintele chinez Xi Jinping și-a văzut în sfârșit ideologia înscrisă în statutul formațiunii politice conducătoare de la Beijing, numele său urmând să figureze alături de cel al marelui lider Mao Zedong, fondatorul Chinei moderne. Președintele și-a consolidat astfel puterea asupra partidului, înaintea alegerii noilor structuri de putere ale țării.
Votul unanim pentru includerea în statutul Partidului Comunist a „Gândirii lui Xi Jinping asupra socialismului cu caracteristici chineze pentru o nouă eră” între principiile călăuzitoare ale formațiunii politice aflate la putere a fost exprimat, ieri, la o săptămână de la începerea celui de-al XIX-lea Congrea al PCC. Altfel spus, după cum remarca BBC, orice contestare la adresa lui Xi Jinping va fi considerată de acum înainte o amenințare directă la adresa conducerii exercitate de Partidul Comunist. Și alți lideri comuniști din China și-au văzut ideologiile incluse în statutul partidului, dar niciuna dintre acestea, cu excepția celei a lui Mao Zedong, nu a fost ridicată la rang de „gândire”, adică în vârful ierarhiei „filozofice” comuniste chineze. Numai Mao și Deng Xiaoping au avut numele atașate de ideologiile lor, în cazul celui din urmă doar după moartea acestuia, în 1997. „Școlarii, studenții și muncitorii din întreprinderile de stat vor fi obligați de acum înainte să se alăture celor 90 de milioane de membri ai Partidului Comunist care vor studia «Gândirea lui Xi Jinping asupra socialismului cu caracteristici chineze pentru o nouă eră»”, scrie BBC. Expresia „noua eră” este modul prin care partidul intenționează să sugereze că, în momentul de față, se derulează cel de-al treilea capitol din istoria Chinei moderne. „Dacă în primul capitol Mao Zedong a unificat o țară devastată de războiul civil și, în cel de-al doilea, Deng Xiaoping a adus prosperitatea, această «nouă eră» dorește să aducă mai multă unitate și bogăție, concomitent cu transformarea Chinei într-o națiune disciplinată pe plan intern și puternică pe scena internațională”, mai remarcă agenția britanică. Deși, la prima vedere, „Gândirea lui Xi Jinping” pare o retorică vagă, doctrina liderului de la Beijing conține principalele idealuri comuniste exprimate de președinte în primii cinci ani de mandat, între care extinderea intereselor chineze, soluționarea problemelor economice, înlăturarea oficialităților corupte, creșterea presiunii asupra viitorului regiunii Hong Kong și încetarea politicii demografice cunoscute sub denumirea „un singur copil”.
Cine-l mai poate opri pe președinte?
Adoptarea „Gândirii lui Xi Jinping” îl va face pe actualul președinte cel mai puternic lider chinez după Mao. Noua componență a Comitetului Permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez va fi anunțată astăzi, la încheierea Congresului, iar Xi Jinping urmează să obțină, fără emoții, un nou mandat de cinci ani la conducerea țării. Xi Jinping și-a consolidat treptat puterea, după accederea sa la conducerea partidului în 2012 și, un an mai târziu, la președinția țării. El și-a plasat oamenii de încredere în funcții-cheie, fiind ajutat de o campanie anticorupție, în care a sancționat peste 1,3 milioane de cadre. Deși nu a insistat asupra trecerii la „economia de piață socialistă”, conducerea lui a fost marcată de revenirea la ideologia marxistă, de o cenzură dură a libertății de exprimare și a Internetului, precum și de represiunea totală contra militanților pentru drepturile omului, a disidenților și a minorităților religioase.
„Xi Jinping încearcă să se «putinizeze», rămânând la putere pe termen nelimitat”.