Potrivit cumvaplace.ro, za’atar sau zaatar este denumirea unui amestec de condimente din Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Turcia. Zaatar este numele arab pentru cimbru sălbatic, care este folosit ca ingredient principal al amestecului. Pe lângă cimbru, sunt folosite frunzele uscate de oregano (Origanum syriacum), dar poate conține și sumac, semințe de susan prăjite și sare, în funcție de zonă.
Unele rețete pot include semințe de cimbru, chimion, coriandru sau fenicul. Rețeta palestiniană are mai degrabă semințe de chimion, în timp ce o varietate libaneză conține mai mult sumac și are o culoare roșu închis distinctă.
Creșterea popularității combinației de ierburi aromatice dincolo de spațiul Orientului Mijlociu poate fi atribuită mai ales schimburilor culturale și culinare, care include și publicarea unor cărți de rețete ale unor bucătari celebri, între care Sami Tamimi, coautorul palestinian al multor cărți de bucate cele mai bine vândute, inclusiv „Ottolenghi”, „Ierusalim” și „Falastin”.
Cărțile sale au adus Occidentului rețete și ingrediente cu care nu era deloc familiarizat și care încet-încet au început să apară în diverse meniuri de restaurante, show-uri de gătit și rețete fusion.
Una dintre rețetele standard de zaatar cuprinde:
- 1/3 cană de cimbru uscat sau oregano
- 1/4 cană sumac măcinat
- 2 linguri de semințe de susan prăjite
- 1 linguriță de sare
Desigur, poate fi cumpărat și din magazinele de specialitate, în locurile unde acestea există. Noi l-am găsit la raionul de arome orientale dintr-un supermarket cunoscut și răspândit în țară.
Beneficiile utilizării zaatarului
Despre za’atar se spune că este bogat în antioxidanți și în zona de unde provine, este asociat cu:
- Reducerea ritmului cardiac și a colesterolului
- Uleiul natural obținut este adesea folosit ca remediu natural pentru tuse
- Creșterea imunității, fiind o sursă de vitamina C și A
- Ceaiul este folosit în ameliorarea stărilor depresive
- Poate accelera metabolismul datorită concentrației mari de flavonoide și polifenoli
- Este asociat și cu reducerea inflamațiilor pielii
Combinații savuroase cu zaatar
Unul dintre cele mai mari atribute ale za’atar constă în utilizarea sa într-un spectru foarte larg de combinații, presărat practic peste orice, de la labneh, humus sau baba ganoush.
Tradițional, zaatarul se amestecă cu ulei de măsline și se unge pe o lipie înainte de coacerea acesteia, acest fel de mâncare numindu-se man’oushe. Este o gustare foarte populară în orice moment al zilei în Orientul Mijlociu.
Îl puteți folosi într-o marinadă pentru carne sau legume sau la un sos.
Este foarte bun în combinație cu hummus, peste fasolea frecată, chiar peste o iahnie, cu cremă de brânză, chiar dacă nu este labneh, dar și la salata noastră de vinete, căreia îi va da o aromă specială.