Generalul Valeri Zalujnîi este considerat de mulţi ucraineni un erou naţional pentru modul în care a gestionat situaţia războiului început din februarie 2022. Decizia preşedintelui a fost amplificată de eșecul contraofensivei de anul trecut și blocajul aparent pe frontul din Ucraina.
Schimbarea comandantului-şef al Armatei Ucrainene ar putea fi o sabie cu două tăişuri pentru Volodimir Zelenski. Generalul Valeri Zalujnîi este un comandant militar extrem de respectat, atât de trupele pe care le conducea în teren, cât şi de opinia publică, de oamenii de rând. De altfel, după măsurile luate de preşedintele Zelenski, au apărut foarte multe critici care îl acuză de faptul că nu ar fi trebuit să facă acest reset militar într-un asemenea moment în care trupele ucrainene sunt lovite repetat de forţele ruse în zonele de sud şi de est, zone deja ocupate.
Citește și Cel mai popular om din Ucraina a devenit o problemă pentru Zelenski
Pe de altă parte, generalul Valeri Zalujnîi a recunoscut, după întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele ucrainean, faptul că era nevoie de un suflu nou.
Cine vine în locul lui Zalujnîi
Generalul Zalujnîi va fi schimbat de un om care a lucrat la fel de mult atât cu Zelenski, cât şi cu generalul Zalujnîi. Generalul Oleksandr Sîrski este fostul şef al Forţelor Terestre Ucrainene. În momentul în care a început războiul din Ucraina, generalul Sîrski a fost cel care s-a ocupat de apărarea Kievului. Tot lui i se atribuie şi anumite decizii extrem de importante, printre care şi dinamitarea unor poduri din apropierea Kievului, astfel încât armata rusă să nu poată înainta.
De asemenea, generalul Oleksandr Sîrski a inundat mai multe zone făcând aproape imposibilă apropierea ruşilor şi, în cele din urmă, intrarea lor în capitala Ucrainei.
Sîrski este cel care de acum înainte va avea menirea, una deloc uşoară, de a remotiva armata ucraineană, de a o face să reziste, cel puţin în următoarele săptămâni, pe poziţiile actuale, pentru că despre asta este vorba în prezent pe frontul de război din Ucraina, dar mai ales de a conduce o contraofensivă în lunile imediat următoare. Tot generalului Sîrski i se atribuie şi eliberarea zonei oraşului Harkov, dar şi numeroase victorii în luptele de la Bahmut, acolo unde a reuşit, spun specialiştii militari din Ucraina, să obţină o paritate de 1 la 7,5 soldaţi morţi în favoarea ucrainenilor.