Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Zilele gulyașului, la Muzeul ASTRA din Sibiu

Zilele gulyașului, la Muzeul ASTRA din Sibiu

de Diana Scarlat    |   

Concursul de gătit gulyaș și „Aleea meșteșugarilor”, evenimentele care s-au desfășurat în weekend, la Muzeul ASTRA Sibiu, au atras aproape 9.000 de vizitatori. Evenimente s-au organizat și în zona Transfăgărășanului, la Muzeul Badea Cârțan de la Cârțișoara, comună tranzitată în drum spre Bâlea Lac, iar un alt eveniment complex, din aceeași zonă, a reînviat plăcerea de a face drumeții montane și festivaluri de folk în aer liber, la foc de tabără. În continuare sunt anunțate mai multe evenimente în aer liber, în mai multe zone turistice din țară, organizate cu toate măsurile de distanțare fizică între participanți. 

 

Marea atracție a weekendului trecut, la Sibiu, a fost festivalul de gătit gulyaș, de la Muzeul ASTRA Sibiu. Vineri au ajuns la „Aleea meșteșugarilor” 2.170 de iubitori ai artei populare, sâmbătă au fost prezenți la concursul gulyașului 3.150 de gurmanzi, iar duminică s-au bucurat de întreaga ofertă a Muzeului ASTRA alți 3.655 de vizitatori, totul desfășurându-se pe o suprafață de 96 de hectare, în aer liber, pe 20 de kilometri de alei, în Dumbrava Sibiului. S-au strâns donații pentru muzeu, de la degustătorii de gulyaș, iar banii vor fi folosiți pentru restaurări. „Ne-am asumat organizarea unor evenimente care să ajute lumea să respire. Mâncare, voie bună, ateliere interactive meșteșugărești. E un muzeu viu, care atrage toate categoriile de public”, a explicat, pentru Jurnalul, Cosmin Călinescu, purtător de cuvânt al Muzeului ASTRA. Tot aici urmează să fie organizat „Festivalul de tarafuri și fanfare”.

 

Cele mai căutate ateliere, pentru degustare

 

Concursul de gătit gulyaș la ceaun a fost organizat în cadrul evenimentului Zilele Hungarikum 2020, de Asociația HÍD - Centrul Cultural Maghiar din Sibiu, în colaborare cu Muzeul ASTRA, și s-a desfășurat sub deviza ,,Împreună demonstrăm că se poate găti bine și cu distanțare fizică!”. În paralel, Muzeul a lăsat cale liberă, conform unui program prestabilit, și trotinetiștilor și bicicliștilor care și-au făcut o obișnuință din a se plimba pe aleile care însumează 20 de kilometri. În același timp cu deja celebrul concurs de gătit s-au mai desfășurat și alte evenimente, precum Târgul de Ţară, un program complex de dansuri şi muzică populară maghiară, prezentări şi ateliere ale meşterilor populari, evenimente pentru copii, concursuri, jocuri, degustări de bere şi de diverse produse culinare tradiționale. Printre cele mai căutate locuri au fost „Strada meşteşugarilor” - cu târg, ateliere live și prezentări -, Târgul gastro-turistic - cu prezentări și degustări de preparate tradiționale -, degustări de bere artizanală, vinuri și alte produse tradiționale și concursul de tras cu arcul, organizat de Asociația Kalibáskő.

 

Drumeții montane, ecologizare și folk

 

În aceeași perioadă, puțin mai sus de Sibiu, pe Transfăgărășan, s-au desfășurat și alte evenimente în aer liber: prima ediție a evenimentului „Lira Făgărașului” a avut loc la Cârțișoara, cu mâncare tradițională, foc de tabără și muzică folk. Vineri, în timpul zilei, s-a organizat și activitate de ecologizare a zonei Bâlea, cu participarea asociațiilor de drumeție montană și orientare turistică, iar sâmbătă, montaniarzii au fost provocați la un traseu turistic în Munții Făgăraș, pe Valea Arpășel – Bâlea – Transfăgărașan. Tot sâmbătă, 22 august, curtea Muzeului „Badea Cârţan”, din Cârţişoara, a fost gazda unui târg de produse tradiţionale, locale şi zonale, din Ţara Făgăraşului, în cadrul evenimentului „În satul lui Badea Cârţan”, organizat de Asociația Transcarpatica, cu sprijunul Consiliului Judeţean Sibiu. La târg au participat producători tradiţionali din localitate şi zona Ţării Făgăraşului. Astfel, evenimentul a promovat agroturismul din această zonă, punctele gastronomice locale și fermierii, crescătorii de animale din zonă, care sunt, în acelaşi timp, şi producători de peparate culinare tradiționale. Au participat și artizani locali - meşteri corfari, ţesători, pielari etc. -, producători de rachiu, gemuri şi diverse conserve tradiționale, apicultori, brutari şi artizani ai patiseriei tradiţionale și producători locali de afumături ardeleneşti. 

 

Toate evenimentele organizate în aer liber, în această perioadă, respectă, cu strictețe, normele de igienă, purtarea măştii de protecție, în spațiile aglomerate și distanţarea fizică.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri