Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziua cutremurelor: România a fost zguduită de trei ori

Ziua cutremurelor: România a fost zguduită de trei ori

de Cristian Anton    |   

Un cutremur puternic a zguduit ieri Bucureştiul şi alte oraşe, într-o zi marcată de nu mai puţin de trei seisme resimţite. Potrivit datelor Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), epicentrul cutremurului produs la ora 17.08 a fost în zona Vrancea, iar magnitudinea a fost de 5 grade pe scara Richter. Inițial, magnitudinea anunțată fusese 5,1.

Portalul de monitorizare a cutremurelor în timp real EMSC-CSEM a afișat o magnitudine de 4,7 grade pe scara Richter și indică epicentrul în zona Vrancea, pe coordonatele 45,48 grade latitudine nordică și 26,28 grade longitudine estică, lângă localitatea Brădetu, județul Vrancea, la 57 de kilometri de Focșani și la 158 de kilometri de București, precizând că seismul s-a resimţit şi în Bulgaria, şi în Republica Moldova. Cutremurul s-a resimțit cel mai puternic la Bârlad, în județul Vaslui, potrivit hărții oferite de EMSC.

În ultimii 200 de ani, România a fost zguduită de trei mari cutremure, care au lăsat în urmă zeci de mii de victime și distrugeri imense. Este vorba despre seismele din 1802 (7,7 grade Richter), 1940 (7,4 grade Richter) și cel din 4 martie 1977 (7,2 grade Richter) , toate având epicentrul în zona Vrancea.

ISU Bucureşti-Ilfov a anunţat, imediat după producerea cutremurului, că nu s-au înregistrat efecte şi nici apeluri din partea populaţiei. Pompierii au lansat un îndemn la calm, sfătuind oamenii să se pregatească pentru eventuale replici, dar să nu îşi părăsească imediat locuinţele. "Nu fugiţi pe scări şi nu utilizaţi liftul", este, de asemenea, unul dintre sfaturile reprezentanţilor ISU.

Nouă cutremure în februarie

Conform datelor INFP, seismul a fost urmat de o replică de 3 grade, la ora 17:14, la o adâncime de 120 de kilometri. Tot ieri a mai avut loc în Vrancea un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter, la ora locală 11:52, la o adâncime de 127,5 kilometri. De la începutul lunii februarie, în România s-au produs nouă cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,3 şi 4,2 grade pe scara Richter. Anul trecut, în noaptea de 27 spre 28 decembrie, la ora 1.20, în zona seismică Vrancea s-a înregistrat un seism cu magnitudinea 5,3 pe scara Richter, la o adâncime de 98,9 kilometri, care s-a resimțit în mai multe orașe, inclusiv în București. Un cutremur cu magnitudine 5,3 a avut loc și în 24 septembrie, la ora 2.11, resimțindu-se și în București. Seismul s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 112,3 kilometri. Cele mai mai puternice cutremure produse în România după Revoluție sunt cele înregistrate pe 30 și respectiv 31 mai 1990, cu magnitudini de 6,9 și respectiv 6,4 pe scara Richter.

 

Trei sferturi dintre locuitorii țării ar fi afectați, în cazul unui cutremur puternic, întrucât infrastructura este critică, iar dotările cu echipamente pentru misiuni de salvare-căutare sunt slabe sau absente, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri