Jurnalul.ro Ştiri Social Ziua Imnului: paradă militară şi concert în vârf de munte

Ziua Imnului: paradă militară şi concert în vârf de munte

de L. Budin    |   

Ziua Imnului Naţional a fost sărbătorită ieri şi prin clasicele parade militare, dar şi printr-un concert live în vârf de munte. La Bucureşti, parada a început în Piaţa Tricolorului din faţa Palatului Cercului Militar Naţional, iar la Crucea Eroilor de pe Caraiman, peste 40 de corişti, conduşi de naistul Nicolae Voiculeț, au intonat „Deşteaptă-te, române!”.

 

 

Circulația rutieră a fost restricționată, ieri, pe mai multe străzi din centrul Capitalei, cu ocazia manifestărilor prilejuite de Ziua Imnului Naţional. Acesta face parte atât din viaţa militarilor, începând cu jurământul de credinţă faţă de patrie şi popor, cât şi din viaţa fiecărui cetăţean, a afirmat pe reţelele sociale ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă. „Ziua de astăzi este o sărbătoare a conştiinţei naţionale, este un prilej să ne aducem aminte, o dată în plus, de valorile ce ne unesc pe noi toţi, românii”, a mai adăugat el.

 

Pentru cinstirea eroilor

Naistul Nicolae Voiculeţ a dorit să marcheze momentul printr-un concert. Împreună cu 40 de corişti, a interpretat imnul naţional la înălţime – la 2.300 de metri, lângă Crucea Eroilor de pe Vârful Caraiman. „Pentru mine, Ziua Imnului Naţional este un semnal de unitate naţională şi de respect faţă de înaintaşii noştri, acum, într-o perioadă în care aceste valori aproape că nu mai contează”, a afirmat interpretul, pe pagina sa de Facebook.

Proiectul „Ziua Imnului Național, în sunetele naiului românesc”, organizat de Asociaţia Culturală „Nicolae Voiculeţ” şi susținut de Ministerul Culturii, și-a propus „trezirea conștiinței neamului, cinstirea eroilor și a celor care au apărat în lupte România”. Concertul face parte din turnelul naţional D.O.R. (Dumnezeu Ocrotește România), inițiat de artist.

 

Ceremonie restrânsă la Cluj

La Cluj-Napoca, evenimentul a fost marcat printr-o ceremonie militară restrânsă, fără public,

în curtea Garnizoanei Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Au asistat reprezentanți ai autorităților locale și județene. Din ceasul aflat în turnul sediului primăriei s-a auzit imnul de cinci ori, la orele 9.00, 12.00, 15.00, 8.00 și 21.00.

Ziua Imnului Naţional al României este sărbătorită la 29 iulie, dată la care, în 1848, „Deşteaptă-te, române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. Melodia a fost compusă de Anton Pann, iar versurile, de poetul Andrei Mureşanu.

 

Ziua Imnului Naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99.

 

„În toate concertele mele cânt Imnul României cu lacrimi în ochi, dar şi cu o mare speranță și onoare”.

Nicolae Voiculeț, naist

 

Credit foto: Facebook Asociaţia Culturală Nicolae Voiculeţ

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri