Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziua Poliției, sărbătorită cu brăduți, la Școala de la Câmpina

Ziua Poliției, sărbătorită cu brăduți, la Școala de la Câmpina

de Diana Scarlat    |   

Poliția Română împlinește 195 de ani de atestare documentară. Ziua Poliției se sărbătorește în fiecare an pe 25 martie, însă anul acesta au fost organizate mai multe evenimente, timp de o săptămână. Astăzi, la Școala de Agenți de Poliție “Vasile Lascăr”, de la Câmpina, polițiștii cu merite deosebite au fost invitați să planteze câte un brăduț în campus. A fost sărbătorit, în cadru festiv, și patronul spiritual al școlii, Vasile Lascăr, românul care a revoluționat Poliția la începutul secolului trecut, printr-o serie de măsuri și modificări legislative de modernizare a instituției.

 

La inițiativa directorului Școlii de Poliție de la Câmpina, comisar-şef de poliţie Tache Vasile, au fost plantați peste 200 de copaci în incinta școlii, iar o parte dintre aceștia poartă numele celor mai importante personalități ale instituției. În cadrul ceremoniei de astăzi au fost invitați mai mulți foști profesori și directori ai școlii și personalități ale instituției, care s-au afirmat prin activitatea deosebită, de-a lungul timpului. Invitați speciali ai evenimentului au fost generalul Pavel Abraham și colonelul în rezervă Dan Antonescu. Fiecare invitat a plantat câte un brăduț care-i poartă numele.


Cu același prilej a fost proiectat și un film documentar despre activitatea lui Vasile Lascăr, realizat de comisarul-șef de poliție Florin Șinca, șef serviciu în cadrul IGPR, în caolaborare cu o echipă coordonată de sindicatul Pro Lex. La baza realizării filmului a stat cartea documentată și scrisă de comisarul-șef Florin Șinca, "Vasile Lascăr - reformatorul Poliției Române". Lansarea cărții a avut loc miercuri, la Centrul Cultural al MAI, cu ocazia împlinirii a 110 ani de la moartea fostului ministru de Interne al României, care a reformat Poliția și a transformat-o într-o instituție puternică a statului, eliminând atât poliția locală, aservită polițicienilor, cât și orice alte forme de intruziune a politicului în organizarea instituției. Prin impunerea unei legi organice, în 1903, Vasile Lascăr a reușit să elimine corupția din sistem și numirile în funcții pe baza ajutorului primit de aleși în campaniile electorale și în procesul violent al alegerilor, la începutul secolului trecut.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri