Jurnalul.ro România inteligentă Zoltan Nagy-Bege: Putem să maximizăm producția dar trebuie să avem și o gestiunea responsabilă a resurselor

Zoltan Nagy-Bege: Putem să maximizăm producția dar trebuie să avem și o gestiunea responsabilă a resurselor

Putem să maximizăm producția dar trebuie să avem și o gestiunea responsabilă a resurselor, atrage atenția Zoltan Nagy-Bege, președintele ANRE, la Conferința Națională “Energia eoliană offshore – energia verde din Marea Neagră”, organizată de postul de televiziune Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, alături de cotidianul național Jurnalul în cadrul seriei de evenimente “România Inteligentă”.

"Și gazul, și cărbunele, sunt o producție stabilă. Avem 6.000 MW capacitate instalată în hidrocentrale, avem 4.000 MW în termocentrale pe cărbune, peste 2.000 MW în gaz. Trebuie să înțelegem că, dacă cineva are pretenția să producă Hidroelectrica la maxim, cu 6.000 MW, ar putea să facă acest lucru o săptămână. După care, centralele care au lacuri de acumulare ar avea rezervoarele golite și probabil că în primăvara anului viitor ar mai putea să producă energie electrică. 

Este la fel și la centralele pe cărbune. Și la cărbuni există niște stocuri. Putem, pe perioade mai scurte sau mai lungi, să maximizăm producția, în funcție de nevoi. Dar trebuie să avem și o gestiunea responsabilă a acestor resurse pentru că, în mod normal, calendaristic, suntem în sezonul rece. Am avut norocul că octombrie și noiembrie au fost luni mult peste media multianuală în privința temperaturilor și se pare că iarna o să întârzie și poate va fi mai blândă decât de obicei. Dar trebuie să ne pregătim", explică oficialul ANRE.

Producătorii urmăresc evoluția pieței pentru a-și maximiza profitul. Însă peste 450 lei/MW se impozitează 100%, bani din care statul suportă plafonarea prețurilor pentru consumatori. 

"Nu pot să exclud varianta de a maximiza profitul în funcție de evoluția pieței. Și este un lucru normal. Nu este exclus ca producătorii să-și aleagă momentul în care fac producție și când opresc producția pentru a vinde energia produsă în perioadele când este mai scumpă. 

De la 1 noiembrie anul trecut se impozitează veniturile producătorilor. De la 1 septembrie, impozitul a crescut la 100% peste valoarea de 450 de lei și atunci acel extraprofit alimentează bugetul de stat din care sunt compensate facturile consumatorilor. Și mecanismul instituit prin OUG 153, de către guvern, a achiziției centralizate de energie electrică de la anumiți producători doar o parte din energia produsă de ei, este tocmai ca să scurteze acest proces.

Nu mai vinde producătorul de energie electrică scump pe piață, după care diferența peste 450 lei plătește la stat, care îi dă furnizorului să facă achiziția scump din  piață, se scurtează pentru cel puțin o parte din energie, se vinde direct de la producător la furnizor, și nu mai plimbăm o parte din bani prin bugetul de stat. Cred că este o simplificare binevenită. Și după ce și partea de piață cu amănuntul, adică aprobarea OUG 119 va trece de parlament, vom avea o claritate începând cu 1 ianuarie 2023. Și statul va putea să facă o proiecție pe termen mediu, pe 203 ani dacă aceasta mai este sustenabilă sau nu", arată Zoltan Nagy.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri