x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto 3 sfaturi esențiale pentru întreținerea corectă a unui camion

3 sfaturi esențiale pentru întreținerea corectă a unui camion

04 Mar 2022   •   15:16
3 sfaturi esențiale pentru întreținerea corectă a unui camion

Sarcinile de întreținere periodică sunt de o importanță vitală pentru mecanică și nivelul de performanță al oricărui tip de vehicul. La camioane și alte tipuri de autoturisme destinate transportului de mărfuri, acest proces este, cu atât mai important, întrucât vorbim de vehicule care circulă normal, suportând greutăți semnificative.

Cel mai indicat este să încerci să respecți cu sfințenie îndrumările oferite de producător în legătură cu întreținerea vehiculului și să nu sari peste nicio revizie periodică. Acestea includ de obicei, o verificare a stării filtrelor, uleiurilor, anvelopelor, bateriei etc. Însă, pe lângă această serie de verificări de rutină, există o serie de recomandări pentru a realiza întreținerea corectă a camionului și pentru a ne scuti de mici sperieturi sau cheltuieli neprevăzute în viitor. Aceste mici sfaturi care ar putea părea neimportante a priori, sunt esențiale atunci când vine vorba de evitarea unor avarii destul de neplăcute la acest tip de vehicul.

Este mai bine să previi decât să repari

La reviziile periodice deja menționate, la care trebuie să ne supunem camionul în mod regulat, putem adăuga câteva mici trucuri care ne vor ajuta să economisim la reparațiile viitoare. Prima dintre acestea este menținerea nivelului de combustibil întotdeauna peste un sfert din rezervor. Încercați în așa fel încât, camionul să nu intre niciodată în rezervă și, dacă este posibil, alimentați înainte ca indicatorul să depășească ¼ de măsură.

O altă recomandare foarte utilă pentru a crește durata de viață a motorului pe termen lung este să lăsăm camionul la ralanti exact când îl pornim pentru prima dată a zilei timp de aproximativ jumătate de minut și la fel înainte de a-l opri. În sezonul de vară sau iarna poate fi o ocazie bună să porniți aerul condiționat sau încălzirea și să așteptați să se aclimatizeze cabina înainte de a începe călătoria.

În fine, măiestria la volan este, de asemenea, cheia, în principal în ceea ce privește starea roților. Dacă conduceți responsabil, evitând accelerarea, frânarea sau schimbările bruște de direcție și verificați regulat nivelul de presiune al anvelopelor camionului, speranța de viață a roților va crește mai mult decât semnificativ.

Nu uitați să schimbați piesele când a sosit momentul

O grijă deosebit de mare trebuie acordată momentului când trebuie să alegi piesele de camion. Piesele originale sunt special concepute pentru a se potrivi vehiculului și sunt integrate în acesta ca parte a unui sistem complet unificat, maximizând astfel performanța diferitelor sisteme din interiorul camionului.

Amintiți-vă că în la revizia periodică este indicat să schimbați filtrele. Una dintre cele mai frecvente defecțiuni la camioanele mari derivată din înfundarea filtrelor din cauza acumulării de sedimente în interior. De asemenea, încearcă să anticipezi sfârșitul perioadei prevăzută pentru schimbarea uleiului. Mai exact, în cazul schimbărilor de ulei pentru camioane, recomandarea este să mergi la atelier cu 15 sau 20 de kilometri înainte de terminarea ciclului.

Desigur, este de o importanță vitală să fii conștient în special de funcționarea corectă a tuturor luminilor înainte de a începe orice călătorie lungă. În plus, după un anumit număr de kilometri, este indicată și schimbarea rulmenților și a frânelor camionului.

Anvelopele, o parte fundamentală a mecanicii camioanelor

Anvelopele sunt punctul de sprijin cu drumul și unul dintre cele mai importante elemente ale oricărui vehicul, inclusiv camioanele. Întreținerea corectă a acestuia are un impact direct asupra performanței camionului, precum și asupra calității serviciilor acestuia. De aceea este esențial să o iei foarte în serios!

Începeți prin a nu pierde din vedere nivelul lor de presiune, în principal înainte și după fiecare călătorie. De asemenea, este convenabil ca de fiecare dată când le schimbați, să faceți același lucru cu supapele, deoarece acestea sunt de obicei din plastic și se deteriorează ușor.

Deși nu este foarte comun, curățarea anvelopelor este un alt punct cheie pentru creșterea speranței de viață a acestora. Acest lucru se poate face cu apă călduță și săpun, fără a folosi produse chimice care pot deteriora calitatea cauciucului.

În cele din urmă, atenție pe echilibrare. Ori de câte ori schimbați sau scoateți anvelopele, este necesar să le echilibrați. Vă va ajuta să evitați posibile vibrații neașteptate, uzura excesivă în anumite zone și chiar probleme cu suspensia, direcția și transmisia.

×