x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Informație importantă pentru șoferi. Care este utilitatea mânerului din plafonul mașinii

Informație importantă pentru șoferi. Care este utilitatea mânerului din plafonul mașinii

de Redacția Jurnalul    |    24 Apr 2024   •   14:45
Informație importantă pentru șoferi. Care este utilitatea mânerului din plafonul mașinii

Fiecare mașină are mânere în plafon, pe care unii pasageri îl folosesc, alții nu, însă puțini știu care este de fapt utilitatea lui.

Aceste mânere din plafon se află deasupra geamurilor laterale. Majoritatea oamenilor cred că rolul acestuia este ca pasagerii să se țină de el în timpul călătoriei, mai ales atunci când șoferul face mișcăsri bruște.

Însă mânerele sunt instalate de fapt pentru a ajuta persoanele care au probleme cu mobilitatea să urce și să coboare din mașină,  potrivit Express.

Un alt element aflat în dotarea mașinii și de care știu puțini șoferi este indicatorul (săgeata) de bord care arată pe ce parte se află rezervorul de combustibil. 

De asemenea, pe bordul mașinilor moderne se mai aprinde un indicator care arată ca un drum cu un fulg pe ea.  Acesta este avertisment pentru șoferi că temperatura din exterior este scăzută iar drumul este posibil să fie înghețat. 

O altă lumină se aprinde pe bord atunci când conduci pe un drum înghețat. Aceasta indică o mașină intrată în derapaj. În astfel de condiții, mulți pasageri se vor ține de mânerul din plafonul mașinii. 

Pe bord există și o lumină care indică faptul că sistemul de control electronic al stabilității e activat temporar. Din anul 2011, toate mașinile vândute în SUA au fost obligatesă aibă acest sistem. 

Totodată, senzorii mașinii pot să-ți indice  dacă mașina face mișcări prea bruște sau prea strâmte. Ca urmare, acționează frâna pe unde sau mai multe roți, pentru a controla mișcarea. 

Dacă aiun buton în mașina ta care poate dezactiva acest sistem, experții recomandă să îl ignori. Singurul moment în care ar fi indicat să nu ții cont de el este atunci când mașina e blocată în zăpadă și trebuie s-o scoți, notează useit.ro.

×
Subiecte în articol: soferi masina maner plafon