Înainte să pleci la drum lung cu mașina, trebuie să te pregătești corespunzător și să îți iei toate măsurile de precauție, ca să te asiguri că vei ajunge cu bine la destinație. Drept urmare, este necesar ca automobilul tău să dea cel mai bun randament și să funcționeze la parametri optimi. Așadar, iată câteva sfaturi utile pe care trebuie să le iei în considerare atunci când urmează să conduci ore întregi.
Odihna e importantă
Atunci când trebuie să pleci la drum lung, ca să te asiguri că vei avea o stare de spirit bună, iar reflexele tale nu vor fi afectate de oboseală, este necesar să te odihnești corespunzător. Așadar, ai nevoie de un somn odihnitor, de cel puțin 7 ore, așa cum recomandă specialiștii, ca să conduci la parametri optimi. Astfel, riscul de a adormi la volan sau de a fi implicat într-un accident din cauza odihnei precare scade considerabil.
Mașina trebuie să dea randamentul maxim
Pentru că urmează să conduci ore în șir, mașina ta trebuie să dea randamentul maxim și să îți ofere siguranță pe tot parcursul călătoriei, ca să ajungi cu bine la destinație. Drept urmare, trebuie să te asiguri că fiecare componentă a automobilului funcționează corespunzător. În consecință, apelează la un service specializat unde să înlocuiești componentele uzate sau defecte cu piese auto originale, cu ajutorul cărora să sporești performanța mașinii pe șosele. Aceste măsuri de precauție sunt necesare atunci când te deplasezi pe o distanță lungă, ca să eviți anumite evenimente neplăcute ce pot apărea pe traseu. De exemplu, din cauza anumitor defecțiuni, este posibil ca sistemul de frânare să nu mai funcționeze sau motorul să te lase la greu. De aceea, este indicat să înlocuiești piesele.
Nu te lăsa distras
Pentru că vei conduce ore întregi, trebuie să te concentrezi numai și numai la drum și să fii atent la ceilalți participanți din trafic. Așadar, nu te lăsa distras, nici de peisaje, nici de persoanele care te însoțesc. Dacă ești nevoit să vorbești la telefon, în loc să-l ții la ureche, folosește o cască wireless cu Bluetooth, atunci când preiei un apel telefonic.
Verifică condițiile meteo de pe traseu
Înainte să pleci pe traseu, este indicat să verifici prognoza meteo, ca să vezi ce fel de temperaturi te așteaptă pe timpul călătoriei. Astfel, vei ști cum să îți echipezi mașina corespunzător. De exemplu, dacă o să conduci în sezonul rece, când este foarte probabil să ningă, ia cu tine lanțuri antiderapante și un sac cu sare sau cu nisip. De asemenea, e foarte important să ai cu tine și un cric, roata de rezervă și o trusă de prim ajutor. Așa că, verifică cu atenție cum va fi vremea în ziua respectivă, ca să nu te surprindă fenomenele meteo nefavorabile.
Ia pauze
După ce ai condus două sau trei ore este indicat să tragi pe dreapta și să iei o binemeritată pauză. Mai precis, ieși din mașină și pune-ți sângele în mișcare, ca să te dezmorțești. Pentru că organismul tău are nevoie de puțină relaxare. Așadar, plimbă-te puțin, ia o gustare și hidratează-te, ca să îți recapeți forțele. Totuși, dacă simți că te-a cuprins oboseala, odihnește-te cel puțin o oră, ca să îți continui călătoria în siguranță.
Acestea sunt doar câteva dintre aspectele pe care trebuie să le iei în considerare atunci când urmează să pleci la drum lung cu mașina. Dacă nu ai experiență pe astfel de trasee, preferabil ar fi să te însoțească un alt șofer, care să îți ofere sfaturi prețioase sau să conducă în locul tău, atunci când ești obosit. De asemenea, nu te abate de la drum și apelează la aplicații cu GPS încorporat, ca să te ghideze în timpul călătoriei.
Sursă foto: shutterstock.com