x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Cum se schimbă o roată? 4 etape de urmat

Cum se schimbă o roată? 4 etape de urmat

26 Aug 2021   •   11:16

 

 

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-fsxmz 

În utilizarea automobilului pot apărea situații în care una din anvelope este afectată și necesită fie reparația, fie înlocuirea. Înainte de a remedia defecțiunea, însă, este necesară continuarea drumului, cel puțin până la cea mai apropiată vulcanizare. Până a ajunge acolo, trebuie să cunoaștem pașii necesari pentru a înlocui roata.

Unora ar putea părea un lucru greu de realizat, dar schimbarea unei roți este posibilă chiar dacă nu suntem toți mecanici auto. Așadar, care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a schimba o roată? Rândurile de mai jos prezintă răspunsurile necesare.

Oprirea în condiții de siguranță

Imediat ce ai înțeles că ai pană, prima preocupare ar trebui să fie oprirea autoturismului în condiții de siguranță – preferabil în afara părții carosabile. Trebuie să știi că nu e o problemă gravă, se poate întâmpla oricui, chiar dacă automobilul este echipat cu cele mai bune anvelope de vară.

După oprire, trebuie să te asiguri că autovehiculul este asigurat corespunzător – frâna de mână să fie ridicată sau activată – și vizibil de la distanță pentru ceilalți participanți la trafic. În acest scop, a fost instituită obligația legală a conducătorului auto de a porni semnalizarea de avarie și de a instala triunghiurile reflectorizante la 30 de metri în fața și în spatele automobilului, pentru a nu periclita siguranța circulației.

Înainte de începerea operațiunii, trebuie să te asiguri că:

  • roata de rezervă este umflată la presiunea adecvată;

  • o poți umfla cu ajutorul unui compresor funcțional – dacă roata de rezervă nu are suficientă presiune pentru a rula;

  • ai toate sculele necesare – cric, cheie tubulară; acestea fac parte din dotarea obligatorie a automobilului și sunt prezente, de obicei, în compartimentul roții de rezervă.

Slăbirea prezoanelor

După ce te-ai asigurat că poți schimba în siguranță roata, următorul pas este să începi să slăbești prezoanele. Această etapă presupune utilizarea unei chei tubulare potrivite – este de preferat o cheie telescopică, pentru a beneficia de o pârghie eficientă.

Atenție! Poate fi o operațiune dificilă, mai cu seamă dacă la atelierul auto acestea au fost strânse cu pistolul cu aer comprimat nereglat corespunzător și nu s-a utilizat o cheie dinamometrică. Prin urmare, trebuie să lucrezi cu multă grijă, pentru a evita mișcări greșite sau chiar accidentări.

Ridicarea pe cric și scoaterea roții de pe butuc

După slăbirea prezoanelor este indicată ridicarea automobilului pe cric, până când roata rămâne suspendată la 10-15 cm deasupra solului. Cu această ocazie, trebuie să-ți sporești atenția și să fixezi cricul într-o poziție perfect verticală, pe o suprafață fără denivelări și cu talpa în locașul special indicat de către producătorul autovehiculului prin lipsa protecției de plastic sau printr-un marcaj specific.

În acest moment poți scoate prezoanele și roata. E posibil să constați că roata nu se lasă scoasă ușor, chiar dacă prezoanele au fost îndepărtate;o poți fi lovită ușor, alternativ în partea superioară și în cea inferioară – cel mai probabil, rugina și impuritățile au un efect ușor adeziv.

Fixarea roții de rezervă

După ce o așezi pe butuc, ai grijă ca găurile din jantă și găurile din butuc să se potrivească perfect. Doar apoi vei insera prezoanele și poți strânge doar cu mâna fiecare prezon în parte. Acționezi apoi cricul în sens invers și cobori din nou automobilul. Strângi bine prezoanele cu ajutorul cheii tubulare sau, ideal, cu ajutorul unei chei dinamometrice.

Foarte important: dacă roata de rezervă nu este de dimensiuni normale, este recomandată rularea pe o distanță limitată și cu viteză redusă, scopul acestei roți fiind de a înlocui temporar și limitat funcționalitatea unei roți normale.

În majoritatea cazurilor, probabil vei beneficia de asistența necesară pentru a continua călătoria, dar există situații limită în care nefuncționarea telefonului, de exemplu, să impună rezolvarea problemei pe loc. De aceea, este necesar ca fiecare conducător auto ar trebui să știe să schimbe o roată, căci astfel de incidente se pot întâmpla oricui și oriunde.

×