x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Îți dorești o mașină sigură: 5 criterii la care să fii atent

Îți dorești o mașină sigură: 5 criterii la care să fii atent

19 Iul 2022   •   15:30
Îți dorești o mașină sigură: 5 criterii la care să fii atent
Sursa foto: Shutterstock

În 2021, România a înregistrat cea mai mare rată a deceselor cauzate de accidente rutiere, la nivelul întregii Uniuni Europene: 93 / 1 milion de locuitori. Comparativ cu această valoare sumbră, media deceselor în UE a fost de 44 / 1 milion de locuitori.

La nivelul întregului spațiu comunitar, se dorește ca până în 2030, numărul deceselor din cauze rutiere să fie redus cu 50%. În aceste condiții, planul de siguranță rutieră include puncte-cheie: utilizarea drumurilor în condiții optime, sobrietatea la volan, utilizarea centurilor de siguranță, precum și implementarea indicatorilor-cheie pentru siguranța oferită de autovehicule. 

 

Iată cum poți alege o “mașină sigură”, în aceste condiții: 

1. Dimensiunea și greutatea

Mașinile mai mici și mai ușoare oferă, de obicei, un nivel al siguranței pe drumuri mai redus, în comparație cu autovehiculele robuste, cu o greutate mult mai mare. Acest aspect este observabil atât în cazul unui impact nefericit cu un alt autoturism, cât și cu elemente din afara carosabilului: arbori de pe marginea drumului, podețe, stâlpi de iluminat public etc. 

 

Motivul are legătură cu faptul că mașinile ușoare și de mici dimensiuni dispun de o structură mult mai redusa pentru absorbția energiei de impact. Pasagerii unui astfel de autovehicul experimentează, de asemenea, forțe de impact mult mai mari, mai ales în contextul în care se produce un accident cu un vehicul mult mai robust. Așadar, dacă îți dorești o mașina cât mai sigură, evită-le în primul rand pe cele mici și ușoare. 

2. Design-ul mașinii respective

Ne referim în acest context la modul în care a fost concepută structura de rezistență a zonelor exterioare de impact. Comportamentul acestora în fața forțelor de coliziune determină nivelul de siguranță de care se bucură pasagerii: habitaclul mașinii, plafonul acesteia, zona frontală, zona din spate și lateralele mașinii. 

 

La interior, un autoturism sigur este conceput astfel încât centurile de siguranță și numărul / dispersia airbag-urilor să asigure stabilitatea ocupanților în caz de accident, precum și un management foarte bun al forțelor produse de impact, posibil fatale în unele condiții. 

3. Tehnologiile pentru siguranță 

Funcțiile pentru evitarea accidentelor nu trebuie să lipsească de pe lista cu opțiuni a unei mașini sigure. Acestea pot include: tehnologii de adaptare a farurilor la condițiile de drum; asistența computerului de bord pentru conducătorul auto; sistem de frânare automată de urgență etc

 

Descoperă acum oferta Aliat Auto, dealer de masini Mercedes prevăzute cu cele mai noi soluții tehnologice ale producătorului german, pentru siguranța tuturor pasagerilor. Consultă informațiile tehnice asociate fiecărui model disponibil în stoc și programează un test drive, pentru a observa funcțiile de siguranță ale mașinii respective în condiții de trafic reale. 

4. Scorul obținut la teste specifice

Indiferent de comunicarea pe care o realizează producătorii auto, privind nivelul siguranță oferit de mașinile proprii, testele de impact oferă cele mai importante informații despre acest aspect. Așadar, dacă îți dorești o mașina sigură, consulta rezultatele unor verificări oficiale, special concepute pentru a diferenția modele ale aceleiași categorii, pe baza acestui criteriu.

 

Comisia Europeană finanțează proiectul Euro New Car Assessment Program (Euro NCAP), ce oferă rating-uri de siguranță, obținute de modele auto variate în cadrul testelor de impact. De asemenea, studiile Euro NCAP se pot concentrează asupra noilor tehnologii sau protocoale pentru siguranță, contribuind la eforturile UE de reducere a evenimentelor rutiere mortale. 

5. Percepția ta față de siguranță

Ideea de “siguranță” se poate baza pe elemente ce pot să difere de la un conducător auto la altul. Anumite persoane asociază unele mărci cu un nivel sporit al siguranței pe șosele, în timp ce altele mizează pe dimensiunile mașinii, forma sau elementele de protecție suplimentare.

 

În final, tu ești cel care decide ce trebuie să ofere o mașină sigură pentru tine și familia ta. Așadar, criteriile de mai sus te orientează către o listă restrânsă de opțiuni, urmând ca în final, să îți bazezi decizia și pe propria ta părere față de acest aspect. 

 

Ce alte elemente consideri că ar mai putea fi la baza conceptului de mașină sigură?

×