x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Chinezii de la CEFC pierd controlul asupra companiei?

Chinezii de la CEFC pierd controlul asupra companiei?

02 Mar 2018   •   12:23
Chinezii de la CEFC pierd controlul asupra companiei?

Shanghai Guosheng Group, o agenţie de investiţii controlată de guvernul municipal din Shanghai, a preluat controlul asupra managementului şi operaţiunilor de zi cu zi ale conglomeratului CEFC China Energy, sustine cotidianul South China Morning Post. Intre timp, compania chineza anunta ca funcţionează, subliniind ca informatiile potrivit carora presedintele grupului ar fi investigat sunt nefondate.

 

CEFC, care din luna iulie 2015 şi până în prezent a lansat un şir de achiziţii din Ciad până în România, a intrat, se pare, in vizorul Guvernului chinez. Îngrijorate de costisitoarele achiziţiile externe demarate de marii actori din privat, autorităţile de la Beijing monitorizeaza atent operaţiunile unor firme precum Anbang, Dalian Wanda Group, Fosun Group şi HNA Group.

Saptamana trecuta, spre exemplu, autoritatea de reglementare din sectorul asigurărilor din China a preluat controlul asupra operaţiunilor Anbang, chiar dacă firma va rămâne în continuare o societate privată.

În doar câţiva ani, CEFC s-a transformat dintr-un trader petrolier de nişă din oraşul natal al presedintelui grupului, Ye Jianming, din provincia Fujian, in sud-estul Chinei, într-un conglomerat cu activităţi în domeniul energiei şi finanţelor. În prezent, CEFC produce petrol în Africa de Vest şi Abu Dhabi, deţine sute de benzinării în Europa şi intenţionează să cumpere o bancă activă în Cehia şi Slovacia.

În data de 8 septembrie 2017, CEFC a anunţat că va prelua o participaţie de 14,16% în Rosneft de la un consorţiu compus din traderul elveţian Glencore şi fondul de investiţii Qatar Investment Authority, tranzacţie evaluată la 9,1 miliarde de dolari. De asemenea, CEFC ar putea finaliza în curând achiziţia a 51% din acţiunile companiei petroliere KMG International NV din România, controlată de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunayGas International.

Într-un comunicat de presă, CEFC China Energy a subliniat că informaţiile apărute în presă referitoare la preşedintele său Ye Jianming sunt "iresponsabile", fără a confirma sau infirma în mod concret dacă acesta este sau nu investigat. "Până acum afacerile CEFC China Energy continuă normal. Am luat la cunoştinţă despre unele informaţii apărute in legatura cu Ye Jianming. Vrem să declarăm solemn că aceste articole nu sunt fundamentate şi nici nu au fost verificate împreună cu noi", a subliniat CEFC China Energy.

×