x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi 4 motive cheie care ar putea contribui la creșterea pieței de închirieri în 2023

4 motive cheie care ar putea contribui la creșterea pieței de închirieri în 2023

de Redacția Jurnalul    |    06 Iun 2023   •   12:09
4 motive cheie care ar putea contribui la creșterea pieței de închirieri în 2023
Sursa foto: shutterstock.com

Cu piața imobiliară în continuă evoluție, industria închirierilor reprezintă un sector cu potențial semnificativ de creștere în anul 2023. O serie de factori influențează cererea și oferta de locuințe de închiriat, contribuind la dezvoltarea și expansiunea pieței.

Fie că ești un investitor interesat să obțină randamente cu adevărat profitabile sau un proprietar care dorește să valorifice mai bine proprietatea, este important să înțelegi ce anume stimulează creșterea pieței de închirieri. De la schimbările demografice la preferințele stilului de viață și influențele economice, în acest articol vei descoperi cele 4 motive cheie care ar putea să contribuie la creșterea pieței de închiriat în acest an.

1.Creșterea mobilității și flexibilității

Tendința globală către mobilitate și flexibilitate în carieră încurajează mulți profesioniști să migreze către diverse orașe pentru a-și urmări cariera. Tot mai multe companii adoptă un sistem de muncă remote sau hibrid, lucru care susține această tendință de creștere a mobilității și flexibilității pe piața muncii.

În acest context, alegerea unei locuințe închiriate le oferă angajaților libertatea de a se muta rapid în cazul schimbării locului de muncă sau a apariției altor oportunități. Acest lucru este valabil și în cazul expaților – aceștia sunt persoane care lucrează temporar în România și  preferă să închirieze locuințe în loc să le achiziționeze, având în vedere caracterul temporar al șederii lor. De obicei, costurile sunt suportate de companiile la care lucrează, lucru care contribuie la dezvoltarea pieței imobiliare premium.

2.Urbanizarea accelerată

În ultimele decenii, România a experimentat o creștere semnificativă a nivelului de urbanizare. În prezent, aproximativ 54% din populația totală a țării trăiește în zone urbane, conform datelor recente disponibile. Această tendință de urbanizare se datorează în mare parte migrației populației din zonele rurale către orașe și aglomerări urbane.

Principalele centre urbane din România, cum ar fi București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov, au cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani, atât în ceea ce privește populația, cât și dezvoltarea economică. Aceste orașe atrag oameni din diverse domenii, oferind oportunități de muncă, educație și infrastructură dezvoltată.

Din acest motiv, în orașele menționate mai sus există o mare posibilitate de creștere a pieței de închirieri până la finalul anului. Așa că, ar putea să fie la mare căutare unele apartamente sector 1 din București sau proprietăți în alte orașe mari din România.

3.Costurile ridicate ale achiziției unei proprietăți

Din cauza schimbărilor economice din ultimii ani, a dobânzilor mari și a costurilor de trai tot mai ridicate, mentalitatea oamenilor se schimbă, iar închirierea devine o opțiune mai viabilă și preferată de mulți. De aceea, oamenii aleg să închirieze în loc să achiziționeze pentru a evita costurile inițiale și îndatorarea pe termen lung.

Din acest motiv, dacă dispui de bugetul necesar pentru achiziția unui apartament pe care să îl folosești cu scop de investiție, poate fi o alegere potrivită să începi să cauți imobilul potrivit.

4.Facilitățile și serviciile oferite de dezvoltatori

Anumite proiecte rezidențiale cu apartamente de închiriat vin cu facilități și servicii adiționale, precum parcuri, spații de agrement, servicii de întreținere și management al proprietății, ceea ce poate fi atragator pentru potențialii chiriași.

Toate aceste beneficii oferă oamenilor un stil de viață modern și sustenabil. În ceea ce privește investitorii, facilitățile și serviciile oferite de dezvoltatori reprezintă motive care pot justifica un preț mai ridicat solicitat pentru chirie.

Creșterea mobilității, urbanizarea accelerată, mediul economic instabil, dar și facilitățile și serviciile oferite de dezvoltatorii imobiliari sunt câțiva factori cheie care contribuie la dinamismul pieței de închirieri în 2023. Astfel, dacă ești în căutarea unei investiții profitabile, informează-te corespunzător asupra acestor factori, dar și a altora care ar putea să influențeze piața imobiliară din România și ia o decizie informată și responsabilă pentru viitorul tău.

 

×
Subiecte în articol: închirieri