x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi "Prima Casă" se micşorează cu 30%

"Prima Casă" se micşorează cu 30%

de Daniela Ivan    |    12 Feb 2010   •   00:00
"Prima Casă" se micşorează cu 30%
Sursa foto: ALEX MICSIK/AGERPRES

Noua variantă a Programului "Prima Casă" va beneficia în acest an de un plafon total de 700 de milioane de euro, faţă de un miliard, anul trecut. Asta înseamnă o scădere cu 30% a bugetului alocat pentru acest program şi implicit o reducere a numărului celor care vor accesa un credit garantat de stat.



Noua versiune, care va intra luni în Guvern, îşi propune să stimuleze construcţia de locuinţe noi prin garantarea unor sume mai mari pentru cei care optează pentru o casă nouă. Statul va garanta un plafon de 70.000 de euro pentru cei care vor să achiziţioneze o casă nouă, faţă de numai 60.000 de euro pentru cei care optează pentru o locuinţă veche.

În plus, cei care se asociază pentru a construi împreună vor beneficia de un plafon majorat la 75.000 de euro, a declarat ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu. "Vom încerca să stimulăm construcţia de locuinţe noi, în primul rând printr-o nouă formulă. Cei care se asociază vor beneficia de un plafon mai mare", a spus Vlădescu. El a adăugat că Guvernul nu poate să acorde ajutoare direct constructorilor sau dezvoltatorilor pentru că Uniunea Europeană le consideră ajutoare de stat, şi acestea sunt interzise în UE.

PLAFON DIMINUAT
"Încercăm să susţinem cetăţenii care vor să construiască. Existau pe vremuri în România celebrele "plombe", grupuri de oameni care îşi construiau un bloculeţ într-o anumită zonă. Acum ar putea face la fel, că vor fi 10 sau 25 de oameni care se asociază, va fi decizia lor", a precizat Sebastian Vlădescu.

Programul "Prima Casă" va avea alocat în acest an un plafon total de garantare de 700 de milioane de euro, a declarat Vlădescu. Anul trecut, limita plafonului de garantare a fost de 1 miliard de euro, însă a fost consumat numai jumătate pentru că programul a devenit operaţional abia spre sfârşitul lunii iulie. Cum plafonul a fost diminuat cu 30%, iar garanţia pentru un solicitant majorată la 70% sau chiar 75%, este limpede că numărul beneficiarilor va scădea aproape la jumătate.

×
Subiecte în articol: plafon imobiliar prima casă noutati