x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Schimbări la construcții. Lucrări pentru care nu va mai fi nevoie de autorizație

Schimbări la construcții. Lucrări pentru care nu va mai fi nevoie de autorizație

de Redacția Jurnalul    |    26 Sep 2023   •   21:00
Schimbări la construcții. Lucrări pentru care nu va mai fi nevoie de autorizație

Românii ar putea scăpa de o parte din birocrație atunci când vor să contruiască.

Lista lucrărilor care pot fi realizate la locuințe fără necesitatea unei autorizații ar putea fi extinsă, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere la Senat.

Este vorba despre montarea unor garduri ușoare, care nu necesită fundație, pentru delimitarea terenurilor virane. Însă proprietarii unor astfel de terenuri ar putea fi obligați să le împrejmuiască. 

Actul normativ de modificare a Legii 50/1991 prevede că  se vor putea executa fără autorizație de construire "lucrări de montare a împrejmuirilor cu caracter provizoriu din materiale uşoare, care nu necesită fundaţie, pentru delimitarea terenurilor virane". Însă aceste lucrări vor fi realizate în baza unui aviz de amplasare.

Proiectul va modifica și OG 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, introducând o nouă obligație pentru deținătorii de terenuri. Aceștia vor trebui să împrejmuiască terenurile virane pe care le au în proprietate, situate în intravilan.

"În acest moment, există terenuri intravilane care au proprietar şi care nu sunt împrejmuite. Apare, astfel, riscul ca pe aceste terenuri să fie depozitate deșeuri sau, în sine, să prezinte pericole. 

Inclusiv din punct de vedere estetic, un teren intravilan care nu este împrejmuit are un aspect total inestetic. 

Mai mult, atunci când pentru un teren intravilan există autorizație de construire şi au fost demarate lucrări inițiale (de exemplu, săparea fundației), există un pericol real dacă aceste locuri nu sunt împrejmuite", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege, potrivit avocatnet.ro.

×