Gigantul criptografic Binance a semnat marți un acord neangajant pentru a cumpăra unitatea FTX din afara SUA pentru acoperirea unei "crize de lichidități" la bursa rivală.
Acordul propus între rivali de profil înalt a urmat unei săptămâni de speculații privind sănătatea financiară a FTX, care a dus la retrageri de 6 miliarde de dolari în cele 72 de ore înainte de acordul de marți, ridicând întrebări cu privire la solvabilitatea uneia dintre cele mai mari burse de criptomonede din lume.
FTX și Binance nu au dezvăluit termenii acordului lor, iar piețele se confruntă cu noi incertitudini cu privire la continuarea acestuia.
Bitcoin, cea mai mare criptomonedă în funcție de valoarea de piață, a scăzut cu 5,3%, la 17.559 de dolari la ora 1107 GMT, după o cădere de 10% marți, care a marcat cea mai proastă zi de la jumătatea lunii august. Ether, următoarea ca mărime, și-a extins pierderile miercuri, atingând cel mai scăzut nivel din iulie.
FTT, tokenul legat de FTX, a scăzut cu încă 23%, după ce marți s-a prăbușit cu 72%. Capitalizarea sa de piață a scăzut sub 600 de milioane de dolari, de la aproximativ 3 miliarde de dolari la începutul săptămânii, potrivit datelor CoinGecko.
Tulburările de la FTX sunt cel mai recent semn de probleme în lumea criptomonedelor. Prețurile criptomonedelor s-au prăbușit până acum în acest an, deoarece o scădere mai amplă a piețelor financiare i-a determinat pe investitori să renunțe la activele mai riscante. După o creștere rapidă în 2020 și 2021, bitcoin a scăzut cu aproximativ 62% în 2022.
Nici Binance coin, token-ul folosit pe Binance, nu a fost cruțat. A patra cea mai mare criptomonedă din lume, cu o valoare de piață de aproape 50 de miliarde de dolari, a fost cotată la 299 de dolari, în scădere cu 8,8%.
Unii analiști au făcut o paralelă cu prăbușirea stablecoin-ului TerraUSD, și a token-ului său asociat Luna, la începutul acestui an, care a declanșat o serie de alte falimente la fondul din Singapore Three Arrows Capital și la firmele americane de fintech Voyager Digital și Celsius.
FTX permite utilizatorilor să cumpere și să tranzacționeze criptomonede, care pot fi deținute pe platformă.
Nu este clar cum vor privi autoritățile de reglementare un acord între cele două burse de cripto. Autoritățile antitrust din SUA ar putea insista să analizeze fuziunea, au declarat experții antitrust.
Binance este, de asemenea, investigată de Departamentul de Justiție al SUA pentru posibile încălcări ale normelor privind spălarea banilor, a relatat Reuters săptămâna trecută. Aceasta este una din seria de investigații din acest an privind istoricul tulbure al Binance în ceea ce privește respectarea reglementărilor financiare.
(sursa: Mediafax)