x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 10.000 de angajați ratează salariul minim de 3.000 de lei brut impus în industria alimentară

10.000 de angajați ratează salariul minim de 3.000 de lei brut impus în industria alimentară

de Adrian Stoica    |    18 Apr 2022   •   07:55
10.000 de angajați ratează salariul minim de 3.000 de lei brut impus în industria alimentară

De la 1 mai, salariile angajaților din industria alimentară ar urma să urce la minimum 3.000 de lei brut, după ce Camera Deputaților a adoptat săptămâna trecută, în calitate de for decizional, un proiect de lege inițiat de actualul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Circa 10.000 de angajați din industria berii, apelor minerale și sucurilor amenință acum cu mișcări de protest dacă prevederile legii nu li se vor aplica și lor. În timp ce aceștia s-au trezit că au ratat trenul majorării salariale, angajații din companiile care produc hrană pentru animale sunt asimilați industriei alimentare și vor beneficia de prevederile viitoarei legi. Gafa comisă de inițiatorul actului normativ nu a fost sesizată însă de nimeni pe parcursul legislativ al proiectului de lege, nici măcar de experții Consiliului Legislativ și cei ai Consiliului Economic și Social.

Acest scandal este generat de spargerea codului CAEN al industriei alimentare în urmă cu câțiva ani. Potrivit modificărilor, la codul CAEN 10 referitor la industria alimentară figurează prelucrarea mâncării, a produselor lactate, a uleiului, a produselor de brutărie, prelucrarea și conservarea cărnii, a peștelui, crustaceelor și moluștelor, precum și fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor. Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților, care recent a fost inclus și în programul guvernamental „Sprijin pentru România”, precizează că se vor mări salariile din industria alimentară și agricultură. La codul CAEN 11 figurează, printre altele, producerea berii, a sucurilor din fructe și legume, precum și producția de ape minerale și alte ape îmbuteliate. Cum proiectul nu face referire la aceste activități, angajații din aceste sectoare, deși sunt asimilați industriei alimentare, nu pot beneficia de majorarea salarială. Situația este foarte tensionată, iar Federația Sindicatelor din Industria Alimentară - SINDALIMENTA - spune că dacă problema nu se va rezolva rapid, situația va fi adusă și la cunoștința organizațiilor europene și internaționale la care aceasta este afiliată. „Daca va fi nevoie, o delegație  a Federației SINDALIMENTA se va deplasa la Bruxelles și Geneva pentru a ne apăra drepturile”, spune președintele SINDALIMENTA, Dragoș Frumosu.

Se anunță o săptămână agitată

Deocamdată Ministerul Muncii nu a emis niciun punct de vedere în legătură cu această problemă, spune Dragoș Frumosu, deși i s-a solicitat de mai multe ori acest lucru vineri. În ceea ce-l privește pe inițiatorul legii, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a lăsat să se înțeleagă că a fost o scăpare în formularea ei. Liderul Sindicatului Independent Bergenbier, Claudiu Stoica, a declarat pentru cotidianul Jurnalul că de luni vor începe demersurile pe lângă Guvern pentru includerea angajaților din cele trei zone în prevederile legii, dar în cazul în care  acesta nu va veni rapid cu o ordonanță de urgență pentru modificarea legii care acum este la promulgat, vor trece la acțiuni de protest stradale, inclusiv pichetarea Guvernului.

Pe de altă parte, trebuie spus că, în mod inexplicabil, de la prevederile viitoarei legi au fost excluși și angajații din domeniul pisciculturii, deși domeniul figurează în codul CAEN 10.

Ce prevede proiectul votat de Parlament

Proiectul de lege care a trecut de Camera Deputaților prevede ca măsura majorării salariului minim brut la 3.000 de lei, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program de lucru în medie de 167 ore pe lună, să se aplice până pe 31 decembrie 2028. Pentru aceasta, angajații din agricultură și industria alimentară vor fi scutiți de la plata impozitului pe salariu în cuantum de 10%, a plăților aferente contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate în cuantum de 10% și reducerea cotei contribuției de asigurări sociale cu 3,75 puncte procentuale până decembrie 2028. Concret, prin această inițiativă legislativă se modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene. Astfel, angajații din industria alimentară și agricultură vor avea același regim de salarizare ca acela introdus în construcții de la 1 ianuarie 2019.

 

„Nu vreau să cred că a fost o înțelegere ca angajații din industria berii, apelor minerale și alte ape îmbuteliate, precum și a sucurilor să nu beneficieze de această creștere salarială. Noi am văzut proiectul de lege, dar nu ne-am gândit că suntem separați de industria alimentară. Noi avem un aport foarte mare la bugetul statului și este normal ca și angajații din aceste sectoare să beneficieze de prevederile viitoarei legi. Noi cerem Guvernului să modifice cât mai rapid legea, astfel încât, odată cu aplicarea ei de la 1 mai, și salariații din cele trei sectoare să fie prinși. Cu tot respectul pentru angajații din sectorul de producere a hranei pentru animale, dar nu este corect ca ei să beneficieze de salariul minim garantat de 3.000 de lei brut, iar noi, nu. Este o lovitură și pentru angajatori, care se vor confrunta cu probleme și mai mari de personal pentru că migrarea forței de muncă se va amplifica. Noi începem demersurile pentru a convinge Guvernul să modifice legea, dar dacă până la sfârșitul săptămânii aceasta nu se modifică, suntem pregătiți să ieșim în stradă”.

Claudiu Stoica, președintele Sindicatului Independent Bergenbier

 

„Este greu de înțeles și foarte grav faptul că niciun angajat de la Ministerul Agriculturii și până la Camera Deputaților nu a știut că  sectorul Industria Alimentară și cel al Băuturilor și Tutunului înseamnă două Coduri CAEN: 10 si 11. Este încă un exemplu de lege croită prost.  Nu poți discrimina angajații din același sector de activitate și discutăm în acest caz despre unii cu impact financiar mare la bugetul statului – sucuri carbogazoase și naturale din legume și fructe, ape minerale, bere etc. Majoritatea companiilor sunt multinaționale și, probabil, sunt membre ale patronatului din industria alimentară. Spun asta pentru că mă gândesc că a fost o greșeală și nu ceva făcut cu bună-știință. Noi, SINDALIMENTA, nu ne mai lăsăm încă o dată dezbinați și umiliți de politicienii români așa cum au mai făcut-o și atunci când au acordat angajaților din sectorul public, prin lege, salarii și drepturi mai mari față de cei din privat.
Vom face totul pentru a-i determina pe politicieni să  îndrepte imensa gafă comisă. Altfel vom protesta, vom ieși în stradă dacă va fi cazul. Angajații din industria alimentară românească trebuie să beneficieze cu toții de prevederile acestei legi, fără jumătăți de măsură. Cred că este momentul ca toată clasa politică să gândească unitar când vorbim despre industria alimentară românească, un sector strategic pentru securitatea româniei, dar ignorat de politicieni.

Dragoș Frumosu, președintele SINDALIMENTA

 

 

„Aș vrea să cred că este vorba doar despre o greșeală. Ea trebuie reparată rapid, pentru că în forma actuală proiectul care a fost votat în Parlament este o discriminare socială. Emiterea unei ordonanțe de urgență este varianta cea mai rapidă prin care situația se poate îndrepta. Să nu uităm că avem și o legislație a muncii extrem de restrictivă, mă refer la Legea 62/2011 privind dialogul social, o lege care este favorabilă angajatorului și lasă loc de multe interpretări, dovadă fiind numărul mic de contracte colective de muncă negociate și înregistrate. Acum ne confruntăm și cu această discriminare. Fac un apel la colegii din industria alimentară, inclusiv la cei la care acum prevederile viitoarei legi se vor aplica, să fie solidari și să ceară ca prevederile ei să se aplice tuturor angajaților din acest domeniu. De asemenea, cerem decidenților politici să îndrepte cât mai repede această discrepanță socială.

Adrian Nica, președintele Sindicatului Independent Coca-Cola HBC România

 

 

 

×