ECONOMIC/BUSINESS
BANI - Piata de capital va fi un punct fierbinte al investitiilor
Capitalul provenit din transferuri si investitii directe, dar si surplusul de bani rezultat in urma aplicarii cotei unice vor trebui sa fie gestionate cu eficienta.
IOHANNA ONACA PURDEA
|
OPTIMISM. Varujan Vosganian spune ca Romania se confrunta cu o "criza" de multi bani, care trebuie investiti corect |
Romania va beneficia in acest an de fluxuri de capital pentru investitii de circa 8-10
miliarde de euro, a declarat ieri presedintele Comisiei Buget, Finante si Banci din Senat, Varujan Vosganian, in cadrul conferintei "Project Finance". Senatorul anticipeaza pentru acest an transferuri nete de peste 2 miliarde de euro, investitii straine directe de peste 3 miliarde de euro, capitaluri speculative de circa 2,5 miliarde de euro si in jur de 600 milioane de euro pe care populatia ii va avea in plus ca urmare a aplicarii cotei unice de impozitare.
INVESTITII SI DEZVOLTARE. "Pentru prima data, Romania se confrunta cu o altfel de criza: criza de bani multi. Anul 2005 trebuie sa fie un an al gestionarii fluxurilor investitionale", a declarat Varujan Vosganian. El a apreciat ca este foarte importanta dezvoltarea instrumentelor financiare pentru bursa, o prioritate fiind alimentarea Bursei de Valori cu noi titluri emise de marile companii din Romania, largirea ofertei de actiuni, precum si introducerea titlurilor de stat pe bursa. Un alt aspect important este si sprijinirea pietei asigurarilor, prin promovarea sistemului privat de pensii. "Sustinerea pe termen lung a investitiilor trebuie sa se converteasca de la sistemul bancar catre piata de capital", a afirmat Vosganian. Senatorul a precizat ca sistemul bancar trebuie sa-si reanalizeze si sa-si diminueze cheltuielile, una dintre probleme fiind existenta unei "diferente neverosimile" intre dobanda la creditul activ si cea la creditul pasiv.
DISCUTII CU FMI. In cursul discutiilor de astazi cu expertii Fondului Monetar International (FMI), partea romana va negocia un deficit bugetar consolidat pentru anul 2005 cuprins intre 0,7% si 1%, a spus Varujan Vosganian. Reprezentantii Executivului au sustinut ca autoritatile romane vor incerca sa convinga FMI sa accepte pentru acest an un deficit bugetar de 1,5% din PIB. Alte subiecte care se vor afla pe lista discutiilor cu FMI sunt evolutia preturilor administrate, salariile din domeniul public, anumite politici privind privatizarile, pierderile inregistrate de unele societati de stat, precum si analiza consecintelor modificarii Codului Fiscal. In opinia senatorului, FMI va solicita ca deficitul de cont curent sa nu depaseasca 6% din PIB in acest an si va dori sa cunoasca masurile autoritatilor romane in vederea reducerii ratei de inflatie de la 9,3 la 7%. Vosganian spune ca scaderea veniturilor bugetare ca urmare a relaxarii fiscale se va situa la circa 10.000 de miliarde de lei. "Acestea pot fi acoperite prin ritmul de crestere economica si prin reconfigurarea cheltuielilor, cum ar fi reducerea subventiilor de stat", a afirmat Vosganian.
CRESTERE
"Pentru prima data, Romania se confrunta cu o altfel de criza: criza de bani multi. Anul 2005 trebuie sa fie un an al gestionarii fluxurilor investitionale"
SOLUTIE
"Aceste minusuri (pierderile cauzate de relaxarea fiscala - n.r.) vor fi perfect acoperite din ritmul de crestere economica, precum si prin reconfigurarea unor cheltuieli bugetare, cum ar fi reducerea subventiilor de stat"
OPINIE
"Sustinerea pe termen lung a investitiilor trebuie sa se converteasca de la sistemul bancar catre piata de capital" -
Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Buget,
Finante si Banci din Senat