x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 15.000 de români la mare

15.000 de români la mare

de Elena Stan    |    28 Apr 2010   •   00:00
15.000 de români la mare
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Românii vor sărbători 1 Mai muncitoresc pe litoralul Mării Negre de la noi sau de la bulgari, la munte sau la un grătar cu prietenii. Turiştii care vor alege litoralul românesc vor putea participa la nenumărate evenimente organizate de autorităţile locale pentru ca distracţia să fie maximă.



"Estimăm că anul acesta pe litoralul românesc vor fi în jur de 15.000 de turişti, iar pe cel bulgăresc vor merge cam 10.000 de români. Având în vedere că anul acesta 1 Mai este sâmbătă, zi nelucrătoare, circulaţia turistică va fi mai mică faţă de anul trecut, când bugetarii au avut liber mai mult timp. Anul acesta numărul turiştilor care vor petrece 1 Mai în altă parte decât acasă va fi cam la acelaşi nivel ca anul trecut, o scădere înregistrându-se pe turismul extern, românii nemaiavând timp de o minivacanţă în străinătate.

Fluctuaţia turistică va fi de circa 25.000 de români, având în vedere că sunt turişti care vor merge la munte, la pensiuni sau prin diferite staţiuni balneo", ne-a declarat Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Prognozele meteo care anunţă vreme bună, tarifele reduse la pachetele turistice şi reducerea preţurilor la biletele de tren cu circa 20%-30% pe destinaţia litoralul Mării Negre au contribuit din plin la o creştere a cererii pentru petrecerea week-end-ului de 1 Mai la mare. "Vânzările pentru minivacanţa de 1 Mai au mers foarte bine. La hotelurile de patru stele deschise pe litoral acum, la început de sezon, nu mai avem locuri de mult.

De exemplu, la Hotelul Laguna din staţiunea Mamaia nu mai sunt locuri libere pentru 1 Mai încă din luna martie. Turiştii au plătit 360 de lei pentru cazare două nopţi în cameră dublă, cu mic dejun inclus", ne-a declarat Noemi Hagan, reprezentant al unei agenţii de turism.

"Ne aşteptăm ca litoralul românesc să fie plin cu ocazia deschiderii sezonului la 1 Mai. Se anunţă vreme frumoasă, operatorii au redus preţurile, CFR a redus tariful biletelor către litoral şi a introdus un vagon special pentru transportul bicicletelor etc. Avem toate motivele să credem că vor fi pe litoral în jur de 15.000-18.000 de turişti", spune Dragoş Răducanu, secretar general al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.

Turiştii sunt aşteptaţi cu spectacole, parade, proiecţii de film şi multe alte distracţii. "Turiştii care vor veni să petreacă 1 Mai pe litoral vor avea foarte multe surprize, spectacole, concerte, iar una dintre surprize va fi aceea că Bricul Mircea va efectua croaziere între Constanţa, Mamaia şi Mangalia. Deci va fi pe 30 aprilie, 1 şi 2 mai, atunci se vor putea face plimbări cu Bricul Mircea", a declarat recent Elena Udrea. De asemenea, anul acesta va avea loc o paradă inedită.

"Asociaţia Delta Litoral va organiza anul acesta parada lucrătorilor din turism. Zeci de operatori din acest domeniu vor defila pe şosea de la Mamaia la Constanţa în data de 1 Mai", ne-a declarat Traian Bădulescu. Ministerul Turismului va organiza şi anul acesta spectacole la malul mării, va angaja o firmă care va proiecta filme şi va amenaja şi un ring de dans.

PREŢURI ACCESIBILE
Pentru a atrage clienţii, hotelierii de pe litoral au scăzut preţurile. "Anul acesta preţurile practicate de operatorii din turism au fost foarte mici. Acestea încep de la 30-40 de lei de persoană, pe zi, la hotelurile de două stele şi ajung la circa 420 de lei, de cuplu, la un hotel de 4 stele. Tariful mediu este în jur de 120-150 de lei pentru două nopţi şi include cazare şi mic dejun", ne-a spus Bădulescu. Un pachet de două nopţi la hotel de 3 stele din Saturn şi mic dejun costă 147,20 lei, iar aceeaşi ofertă pentru trei nopţi de cazare este de 220,80 lei. "Prima variantă de ofertă este mai căutată, deoarece data de 1 Mai este în plin week-end, dar cele mai multe solicitări pe care le-am înregistrat în agenţie au fost pentru staţiunea balneoclimaterică Băile Felix", ne-a explicat Marius Meruţă, coordonator PR agenţie de turism.

×
Subiecte în articol: economic