x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 15 bănci au împrumutat luni 5 miliarde de lei de la BNR

15 bănci au împrumutat luni 5 miliarde de lei de la BNR

de Mediafax    |    13 Aug 2012   •   11:45
15 bănci au împrumutat luni 5 miliarde de lei de la BNR

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumuta luni 15 banci comerciale cu 5 miliarde lei, pentru o saptamana, cererea institutiilor de credit fiind de peste trei ori mai mare, de 18 miliarde lei.
Potrivit dealerilor, cererea este atat de ridicata intrucat unele banci supraliciteaza in cadrul operatiunii pentru ca in urma alocarii pro-rata institutiile sa primeasca mai multi bani.
BNR a anuntat luni ca va acorda bancilor comerciale cel mult 5 miliarde lei, aceasta fiind a doua saptamana consecutiv cand banca centrala plafoneaza suma cu care imprumuta institutiile de credit prin operatiuni repo.
Banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala.
Saptamana trecuta, 10 banci comerciale au atras 6 miliarde lei, pentru o saptamana. Lunea trecuta, banca centrala a introdus primul prag incepand cu luna noiembrie 2008.
Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an.
Sumele imprumutate si numarul de banci au crescut vizibil in luna iunie, dupa ce BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numarul de emisiuni de tiluri de stat pe care o banca le poate utiliza drept garantii in cadrul unei operatiuni de piata monetara. O suma record, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro), a fost imprumutata la 25 iunie, de 11 banci.
Incepand cu luna octombrie a anului trecut BNR a organizat saptamanal cate o licitatie repo.
Dobanzile afisate luni dimineata de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana se plasau la 5,31% - 5,79% pe an, foarte usor peste cele de vineri, de 5,29% - 5,76% pe an, si peste rata dobanzii de politica monetara, de 5,25%.

×
Subiecte în articol: imprumut bnr