x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 2,5 miliarde de euro, in Romania

2,5 miliarde de euro, in Romania

01 Feb 2005   •   00:00

ECONOMIC
Liberalizarea contului de capital, chiar si partiala, nu este privita cu ochi buni de Fondul Monetar International, care indeamna la amanare. Accesul strainilor la depozite in bancile romanesti va aduce in tara cateva miliarde de euro, bani care ar putea reaprinde inflatia.
DANIELA IVAN

OPINIE. Mugur Isarescu este unul din sustinatorii liberalizarii contului curent
Liberalizarea contului de capital este programata pentru luna aprilie, insa nu se stie daca masura va fi sau nu amanata. In traducere, liberalizarea inseamna ca strainii vor putea sa-si deschida depozite in lei la bancile romanesti sau sa cumpere titluri de stat. Totodata, leul va deveni convertibil si in strainatate si va putea fi schimbat la casele de schimb. Aceasta ultima parte este programata pentru inceputul anului 2006. Oricum, liberalizarea contului de capital este una din conditiile integrarii in Piata Comuna Europeana.

SPECULA. Efectele deschiderii pietei depozitelor bancare pentru straini vor atrage ca un magnet circa 2,5 miliarde de euro, numai in primul an. Banii reprezinta un capital speculativ, deci Guvernul se poate trezi astazi cu foarte multi bani, iar a doua zi cu foarte putini.

Toate socotelile pe care si le face Executivul sau banca centrala devin iluzori, atat timp cat banii care circula pe piata romaneasca raman o necunoscuta care poate avea mari fluctuatii. O alta problema este legata de dobanzile mari care se practica la noi. "La o dobanda de 16%-17% pe an, vor fi foarte multi investitori straini amatori de plasamente in Romania", spune profesorul Daniel Daianu, fost ministru de Finante. In alte tari, precum Statele Unite sau Uniunea Europeana, dobanzile sunt foarte mici, iar randamentele de pe piata monetara din Romania va constitui o adevarata oportunitate pentru fondurile speculative internationale.

INFLATIE. O alta problema este legata de faptul ca aceste mari fonduri speculative nu pot fi puse sa produca bani, sa fie utilizati in scopuri productive. Economia romaneasca nu poate absorbi atatia bani. "Este ca o ploaie mare care ineaca pamantul. Desi este nevoie de apa pentru ca pamantul sa rodeasca, prea multa ineaca pamantul", explica profesorul Daniel Daianu. El spune ca se va crea o mare presiune pentru aprecierea leului in conditiile in care in acest an pe piata ar fi un surplus de bani rezultat din reducerea taxelor si impozitelor. De aceea, reprezentantul FMI la Bucuresti, Graeme Justice, a recomandat Guvernului ca aceasta masura sa nu fie luata decat daca Guvernul reduce serios cheltuielile. Insa lucrul acesta este greu de facut, in conditiile in care noua cota unica de impozitare a redus veniturile la bugetul de stat. Liberlizarea ar trebui realizata atunci cand dobanzile in lei ar scadea sub 10%, spune Daianu.

RISCURI

"La o dobanda de 16%-17% pe an, vor fi foarte multi investitori straini amatori de plasamente in Romania. Liberlizarea ar trebui realizata atunci cand dobanzile in lei ar scadea sub 10%" - Daniel Daianu, fost ministru de Finante

DECIZIE
"Eu cred ca este necesara o amanare a liberalizarii operatiunilor pentru nonrezidenti pe piata monetara romanesca, pana cand dobanzile vor ajunge la un nivel rezonabil, in pas cu scaderea inflatiei", spune Daniel Daianu. Ramane de vazut ce se va intampla. FMI si chiar si primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, inclina balanta catre o amanare. Insa banca centrala se pare ca opteaza pentru liberalizare la 1 aprilie. Practic, contul de capital trebuie liberalizat la data la care tara noastra va intra in Uniunea Europeana, iar calendarul liberalizarii nu ne-a fost impus, ci este stabilt de autoritatile romane.
×
Subiecte în articol: economic