x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 4 obiective pentru o viață durabilă pentru 2024

4 obiective pentru o viață durabilă pentru 2024

26 Ian 2024   •   16:44
4 obiective pentru o viață durabilă pentru 2024

Fără îndoială, tendința de sustenabilitate va fi tot mai mult în centrul atenției în 2024 - și pe bună dreptate. Schimbările climatice își arată impactul din ce în ce mai mult în fiecare an și, deși vinovații nu sunt obiceiurile noastre de zi cu zi sau modul nostru de viață, gândirea ecologică poate contribui în mare măsură la a dori o schimbare mai mare în viața noastră ca societate. Așadar, care sunt cele 4 obiective de viață durabilă pe care le putem îmbrățișa în 2024 și care pot contribui atât la salvarea lumii, cât și la o schimbare personală pentru a trăi mai verde și, sperăm, mai fericit în anul care vine?

Îmbrăcăminte sustenabilă

Fie că ne place sau nu, industria confecțiilor este unul dintre cei mai mari poluanți din lume. Nu este de mirare că organizațiile și guvernele, în special cele din UE, adoptă o poziție mai dură în această privință și impun tendințe de modă durabilă menite să reducă amprenta de carbon a industriei de îmbrăcăminte. Industria de îmbrăcăminte în sine ia și ea o întorsătură ecologică, îndepărtându-se (mai lent decât era de așteptat) de fast fashion și revenind la îmbrăcămintea durabilă. Când vorbim despre moda sustenabilă, există însă o altă tendință care ia cu asalt GEN Z și Millenials și se extinde în viața noastră de zi cu zi - moda circulară. Mii de tone de haine de calitate la mâna a doua și de la outlet ajung în fiecare an la coșul de gunoi. Dar situația s-ar putea schimba. În schimb, brandurile le propun oamenilor să le cumpere hainele. Îți poți vinde hainele și nu doar să faci loc în garderobă pentru o alternativă verde, ci și să câștigi niște bani în timp ce o faci.

Transport public

În timp ce așteptăm cu toții cu răbdare ca industria vehiculelor electrice să devină o industrie de masă, ne putem ajuta orașele să devină mai sănătoase, pur și simplu mergând pe jos sau folosind transportul public. În cazul în care aceste modalități nu sunt posibile acolo unde trăiești, folosirea în comun a mașinilor este în continuare o alternativă foarte bună. Aplicațiile de partajare a vehiculelor sunt deja prolifice în SUA, iar Europa urmează tendințele, deși transportul în comun este mult mai bine organizat în „lumea veche”.

Casă eficientă energetic

Aceste etichete A++ de pe diferitele electronice sunt acum un standard pentru Europa. Dar chiar și ceva simplu, cum ar fi schimbarea becurilor cu un sistem de iluminat eficient din punct de vedere energetic, poate economisi o tonă de energie atunci când este utilizat la scară largă. Chiar și investiția în noi metode de gătit, cum ar fi friteuza cu aer sau multicooker, îți poate permite să economisești energie electrică, ajutându-te în același timp cu planul tău de viață mai sănătoasă. Poți folosi numeroasele calculatoare de eficiență energetică online pentru a verifica ce poți schimba pentru a face din casa ta un loc mai prietenos cu mediul înconjurător.

Evaluarea inițiativelor ecologice ale guvernului

Dacă dorim să impulsionăm o schimbare de politică în comunitățile noastre, trebuie să rămânem informați cu privire la schimbările climatice și la inițiativele pe care le iau guvernele UE. În acest scop, Directiva UE privind raportarea în materie de durabilitate a întreprinderilor (CSRD) își extinde politicile, obligând companiile să-și facă publice eforturile în direcția unui model de producție și de afaceri durabil și ecologic. Verificarea informațiilor disponibile în mod public este o modalitate excelentă de a-ți exprima opinia cu privire la o chestiune apropiată de casa și comunitatea ta. De asemenea, cumpărarea de la companii certificate CSRD este o modalitate excelentă de a sprijini întreprinderile care au grijă de mediu.

*Sursă de la Comisia europeană

×