x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 7 lucruri pe care probabil nu le știai despre cutiile de carton

7 lucruri pe care probabil nu le știai despre cutiile de carton

06 Mar 2024   •   17:39
7 lucruri pe care probabil nu le știai despre cutiile de carton

​​​​​​​Cutiile de carton, așa cum le cunoaștem în ziua de azi, sunt probabil cele mai populare ambalaje utilizate pe scara largă în toate industriile. Iată și câteva curiozități pe care, sunt șanse să nu le știi, despre acestea:

1. În timp ce hârtia există încă din jurul anului 2 d.Hr., cartonul ca material de ambalare nu a fost utilizat în mod real la nivel industrial până în 1817, când Sir Malcolm Thornhill a fabricat primele cutii de carton cu un singur strat.

2. Cartonul ondulat a fost dezvoltat pentru prima dată ca o modalitate de a face ca pălăriile înalte să stea drepte, un brevet britanic fiind emis în 1856. Aproximativ 15 ani mai târziu, începem să vedem cum cartonul ondulat este folosit pentru a face cutiile mai rezistente. Acesta este alcătuit din hârtie, caneluri (partea ondulată!) și straturi de căptușeală. Sunt disponibile diferite niveluri de caneluri, care determină cât de groși vor fi pereții cutiei.

3. Unul dintre motivele actualei penurii de cutii de carton este faptul că, în timpul pandemiei, când oamenii petreceau mai mult timp în casă decât oricând în istorie, aceștia aveau tendința de a depozita ambalajele în casele sau garajele lor, în loc să le ducă la centrul de reciclare. Deoarece multe dintre articolele de ambalare pe care le vindem sunt fabricate din carton reciclat, acest lucru a dus la penurie, materiile prime nefiind la fel de la îndemână decât până la acel moment.

4. Majoritatea cutiilor de carton sunt fabricate din arbori de conifere care au fibre lungi, cum ar fi pinul, molidul și bradul. Tipul de copac utilizat poate avea un impact asupra culorii finale a cutiei, arborii din Scandinavia producând adesea carton de culoare maro mai închis decât cei din Brazilia, care sunt maro deschis, sau China, care sunt mai galbeni.

5. "Dacă se potrivește, mă așez" - știm cu toții că pisicile adoră cutiile de carton, dar de ce? Etologul Claudia Vinke de la Universitatea din Utrecht a efectuat, de fapt, câteva cercetări cu pisici dintr-un adăpost de animale. Rezultatele au sugerat că nivelul de stres al pisicilor a fost redus considerabil dacă li s-a oferit o cutie în care să se ascundă, indiferent de mărimea acesteia.

6. Ambalajele din carton sunt în prezent cea mai ecologică soluție de ambalare protectoare de pe piață. Este biodegradabil, netoxic, reciclat, reciclabil și poate fi tăiat la forma și dimensiunea corectă pentru ca pachetele să ocupe mai puțin spațiu în timpul transportului, reducând în acest fel și emisiile de carbon.

7.Există câteva lucruri de luat în considerare atunci când alegeți cartonul potrivit. În afară de alegerea celei mai bune dimensiuni pentru ambalajele dvs., va trebui să vă gândiți și la grosime. Cutiile sunt disponibile cu un singur perete sau cu perete dublu. Cutiile cu perete dublu adaugă un strat suplimentar de protecție în jurul produselor dvs., au mai multe șanse să se stivuiască fără a se zdrobi și sunt mai potrivite pentru expedierile fragile, grele sau valoroase. Nu cântăresc cu mult mai mult decât cutiile cu un singur perete, deci este puțin probabil să crească costurile de expediere.

×