x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 70% din companiile româneşti sunt plătite cu întârziere

70% din companiile româneşti sunt plătite cu întârziere

de Adrian Stoica    |    14 Oct 2019   •   12:48
70% din companiile româneşti sunt plătite cu întârziere
Sursa foto: Otmar Winterleitner/Getty Images/iStockphoto

Blocajele financiare cu care se confruntă companiile sunt pe zi ce trece tot mai evidente. Facturile neîncasate, resursele financiare insuficiente și creșterea costurilor operaționale sunt principalele motive care duc la îngreunarea activității acestora. Astfel, 70% dintre companiile din România sunt plătite cu întârziere din cauza dificultăților financiare ale partenerilor de afaceri, relevă Raportul European al Plăților, ediția 2019.

 

Realizat de Intrum România, raportul, care analizează cauzele și consecințele plăților întârziate în mediul de afaceri, relevă că termenul de plată în România al unei facturi în sectorul B2B (business to business) este de 32,5 zile, în condiţiile în care media la nivel european este de 34 de zile, iar 63% dintre companii afirmă ca reducerea lichidităților este cea mai gravă consecință a plăților întârziate, alături de reducerea veniturilor (51%) și împiedicarea creșterii companiei (45%). De asemenea, cea mai frecventă metodă de asigurare împotriva plăților întârziate în zona B2B este plata în avans, iar 58% dintre companiile din România au cerut cel puțin o dată plata în avans. Media la nivel european este de 32%.

Blocajul financiar, cel mai mare pericol

Chiar dacă termenul mediu de plată al unei facturi în sectorul B2B este de 32,5 zile în România și 34 de zile la nivel european, 26% dintre companiile românești intervievate au declarat că plățile întârziate reprezintă o amenințare asupra personalului actual al companiei, reducerea veniturilor și a lichidităților,obligându-i uneori să renunțe la o parte din echipă sau să amâne noi angajări, chiar dacă, teoretic, compania este pe creștere.  Termenele de plată cerute de către companii, respectiv în medie 54 de zile în cazul marilor companii și 45 de zile în cazul IMM-urilor, sunt contracarate de alternative precum: discounturi pentru plăți mai rapide (13%), taxe suplimentare (24%) sau plata eșalonată (23%). Astfel, companiile încearcă săî și ia măsuri de siguranță, astfel încât buna lor funcționare să nu fie afectată.

 

Deși în 2019 numărul facturilor din sectorul B2B achitate cu întârziere a scăzut cu 11 procente (de la 18% la 7%), 48% dintre companiile intervievate sunt de părere căîn doi ani de zile vom asista la un declin economic.

×