Acţionarii companiilor care vor forma Electra şi Hidroenergetica au aprobat azi înfiinţarea celor două societăţi energetice naţionale, cu excepţia Complexului Energetic (CE) Craiova, în cazul căruia AGA a fost amânată până la soluţionarea unui proces.
"Astăzi, 19 noiembrie 2010, au avut loc Adunările Generale Extraordinare ale Acţionarilor la societăţile ce urmează a face parte din companiile naţionale Electra şi Hidroenergetica. În urma acestor şedinte, a fost aprobat procesul de reorganizare şi înfiinţare a celor două companii de către adunările generale ale tuturor societăţilor, cu excepţia Complexului Energetic Craiova, la care şedinţa Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor a fost amânată până la soluţionarea cauzei introduse de Fondul Proprietatea la Tribunalul Dolj", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, potrivit Mediafax.
În procesul respectiv Fondul Proprietatea a cerut suspendarea fuziunii.
De altfel, împotriva înfiinţării Electra şi Hidroenergetica au fost iniţiate în instanţă mai multe procese, de sindicaliştii de la Hidrosind, Fondul Proprietatea şi acţionari ai Fondului Proprietatea. Din acest motiv, înfiinţarea celor două societăţi a fost amânată cu cel puţin şase luni, faţă de termenul anunţat de autorităţi, respectiv 1 iulie.
Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat vineri, la o întâlnire cu reprezentanţii sindicatului Hidrosind, că proiectul de înfiinţare a companiilor energetice naţionale nu trebuie grăbit şi că instituţia este deschisă oricăror propuneri de îmbunătăţire a acestuia.
Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a anunţat că va vota în adunările generale ale companiilor implicate înfiinţarea celor două holdinguri naţionale, estimând că acestea vor avea probleme financiare şi o "profitabilitate discutabilă", şi acuză lipsa unui plan de restructurare şi privatizare a acestor societăţi.
Cele două companii vor fi formate prin comasarea principalilor producători de electricitate şi cărbune.
Electra va încorpora compania Nuclearelectrica, termocentralele Turceni, Rovinari şi Craiova, o parte a Hidroelectrica şi SNLO. Al doilea holding, Hidroenergetica, va include termocentralele Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Bucureşti şi restul activelor hidroenergetice.