x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Abramovici iese din RUSAL

Abramovici iese din RUSAL

25 Oct 2004   •   00:00

In urmatoarele saptamani, mogulii rusi Oleg Deripaska si Roman Abramovici vor incheia divortul. Doar unul din ei va lua caimacul gigantului aluminiului RUSAL.

ELIZA POPA

DESPARTIRE. Miliardarul spune "adio" colosului aluminiului
Afacerea de vanzare catre compania "Bazovii element" a 25% din actiunile RUSAL (Ruski Alumini), aflate sub controlul firmei Millhouse Capital, este pe ultima suta de metri a formalitatilor si se va finaliza in noiembrie. Analistii cred ca, acumuland controlul de 100% asupra RUSAL, Deripaska s-ar putea gandi la IPO, scrie Vedomosti, citat de agentia Rusia la zi.

PARTENERIAT. Deripaska si Abramovici au devenit parteneri in 2000, inainte ca structurile apropiate companiei petroliere Sibneft sa-si extinda controlul asupra a trei mari uzine de aluminiu din Rusia - Krasnoiarsk, Bratsk si Novokuznetk. Curand, ei au fost atacati de Sibirski aluminii (acum Bazovii element, al carui principal patron ramane Deripaska), care detinea o parte din fabricile de prelucrare. Cei doi magnati au considerat ca este spre binele general sa puna punct conflictului, unindu-si activele. In noua companie, partenerii au primit cate 50% si s-au inteles ca timp de trei ani sa nu-si vanda pachetele de actiuni. Deripaska a devenit director general al companiei, iar Abramovici, guvernator de Ciukotka, ulterior, proprietar al clubului englez de fotbal Celsea.

In toamna anului trecut, cand moratoriul asupra instrainarii de actiuni a expirat, structurile lui Abramovici au vandut firmei BazEl 25% din actiunile RUSAL. Suma tranzactiei nu a fost aflata nici in ziua de astazi, dar analistii vorbesc despre 1 - 1,5 miliarde de dolari. Restul de 25% din actiuni au continuat sa se afle la Millhouse Capital, al carui patron este considerat Abramovici. La inceputul verii au aparut informatii potrivit carora BazEl negociaza si cumpararea acestui pachet.

EVALUARI. Fireste, nimeni nu se hazardeaza in estimari financiare. O mare banca rusa de investitii, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, a apreciat cota de participare a lui Abramovici la RUSAL, incluzand cele 25% din actiuni vandute deja, la 2,4 - 2,6 miliarde de dolari. In acelasi timp, Denis Nustaev, de la Metropol, a avansat cifra de 2 miliarde. Acelasi Nustaev crede ca "motivul primordial" care i-a determinat pe cei doi oameni de afaceri sa puna capat unei situatii delicate o constituie dorinta de a "elimina orice risc politic legat de personalitatea minoritarilor". In opinia expertului, principalii actionari au intrat in posesia unui pachet suplimentar de actiuni, care poate fi vandut unui investitor strategic sau plasat la una din bursele internationale.

×
Subiecte în articol: economic abramovici