x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Afaceri - Drumul catre glorie cu Harvard

Afaceri - Drumul catre glorie cu Harvard

de Ilinca Dima    |    08 Ian 2007   •   00:00
Afaceri - Drumul catre glorie cu Harvard

Studentii romani, curtati de celebra universitate
"Drumul catre primul milion de dolari sau catre Premiul Nobel", "cea mai buna scoala de business din lume" - cam asa percep studentii romani Harvard Business School. Si nu sunt departe de adevar: Harvard a pregatit si multimilionari, si castigatori de Nobel.
Studentii romani, curtati de celebra universitate
"Drumul catre primul milion de dolari sau catre Premiul Nobel", "cea mai buna scoala de business din lume" - cam asa percep studentii romani Harvard Business School. Si nu sunt departe de adevar: Harvard a pregatit si multimilionari, si castigatori de Nobel.

Recent a avut loc prima prezentare a Harvard University si Harvard Business School din Romania. Seminarul, intitulat "What is Harvard looking for?", organizat de Junior Chamber International Bucuresti si Media Consulta International, a fost, in fapt, o intalnire informala intre studenti romani interesati sa studieze la prestigioasa universitate, bursieri Harvard si absolventi ai Harvard Business School.

Doi dintre vorbitori, Alexandru Popa, student MBA la Harvard Business School, si Alexandru Manaila, student anul IV la Harvard College, au impartasit din experienta lor ca bursieri la aceasta universitate. Alaturi de ei au mai participat la discutii Mike Morris, intervievatorul oficial al Harvard College in Romania, si Mihai Craiu, specializat in negocieri strategice la Harvard Business School, actualmente actionar si director in cadrul unuia dintre cele mai importante si influente trusturi media din Romania.

ADMITERE. Pentru admiterea in cadrul Harvard Business School se iau in considerare notele obtinute pe parcursul anilor de studiu, examenul SAT (echivalentul Bacalaureatului), examenul TOEFEL, doua eseuri si doua recomandari. Ultima proba este sustinerea unui interviu.

"Cautam studenti foarte inteligenti, cu calitati speciale si cu un nivel educational de exceptie" spune Mike Morris.

Anual, aproximativ 15 studenti romani candideaza pentru admiterea la Harvard University. Dintre acestia, doar trei sau patru reusesc sa ajunga la faza interviului si, de cele mai multe ori, sunt si admisi.

CRITERII. Nu e niciodata prea devreme pentru a aplica. Cei care studiaza deja la o facultate se pot transfera, iar liceenii pot aplica inca din luna decembrie a clasei a 12-a. "Nu va faceti probleme din cauza banilor. Daca sunteti foarte buni, scoala va va sustine financiar", detaliaza Alexandru Manaila. In ceea ce priveste admiterea la Harvard Business School - programul MBA, Alexandru Popa explica: "Este necesara indeplinirea a trei criterii: leadership, academic (note in timpul anilor de studiu, teste de engleza si matematica, sase eseuri pe diverse teme) si personal (recomandari), iar apoi urmeaza interviul".

PENTRU MANAGERI. Pentru programul Harvard Business School Executive Education, admiterea e mai simpla, avand in vedere ca programul este dedicat in principal managementului de top. Mihai Craiu, unul dintre cei mai de succes manageri media din Romania, recunoaste ca admiterea este destul de simpla si o poate trece oricine.

"Dupa admitere insa, programul de lucru este draconic: cursuri, in cadrul carora sunt prezentate studii de caz extraordinare si foarte bine pregatite, briefing, chestionare si rezultatele acestora. In total, cam 12-14 ore de munca zilnic. La acestea se adauga cel putin alte doua ore de corespondenta ce vizeaza responsabilitatile pe care le ai fata de compania pe care o conduci in tara. Nu e usor, dar experienta acumulata e inestimabila ca valoare. Si extrem de utila", mai spune Craiu.
×