x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Agricultorii trebuie să deschidă minimarketuri

Agricultorii trebuie să deschidă minimarketuri

03 Feb 2011   •   20:17

Agricultorii trebuie să se unească şi să deschidă singuri mici magazine în care să îşi comercializeze produsele, a declarat, la Cluj, Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) Adrian Rădulescu, potrivit Mediafax.

Declaraţiile au fost făcute de Rădulescu după  o întâlnire cu fermierii clujeni.

“Supermarketurile găsesc întotdeauna o strategie. Se spune că nu au voie să ceară nu ştiu ce taxă şi ele fac un contract de colaborare, deci nu mai este taxă, este colaborare. Supermarketurile sunt foarte puternice şi, din păcate, nu există alternativă, decât dacă agricultorii înţeleg că trebuie să îşi construiască împreună minimarketuri în care să găsim produsele lor şi care uşor-uşor să fie o alternativă ca preţ şi ca mod de desfacere”, a spus Rădulescu.

Secretarul de stat a explicat că unul dintre motivele pentru care fermierii nu se unesc deocamdată este că nu au educaţie economică, fiecare agricultor crezând că este cel mai deştept şi că poate să vândă singur, dar cel mai dezastruos este că nu au încredere unii în alţii.

“Atunci când se întâlnesc trei-patru-cinci şi unul vine cu o propunere toţi îl bănuiesc. şi mergând de la această mentalitate nenorocită nu putem să îi apropiem de nici o formă”, a spus Rădulescu.

Secretarul de stat a arătat că, de săptămâna viitoare, vor intra în linie dreaptă alegerile pentru camerele agricole, pentru ca în luna mai ele să fie funcţionale.

“Camerele vor fi o instituţie a agricultorului. în camerele agricole vor fi alegeri aşa cum se aleg primarii, alegeri la nivel zonal, regional, judeţean”, a spus Rădulescu.

În ceea ce priveşte atribuţiile camerelor, acestea nu vor prelua din atribuţiile direcţiilor agricole, ci vor avea rolul de a intermedia între agricultor şi instituţiile statului.

“Pentru că era o interacţiune între ceea ce înseamnă reprezentantul statului şi agricultor. Şi fiecare îl trata pe agricultor în funcţie de dimensiunea lui, de cultura lui, sau de poziţia lui economică. Acum agricultorul se va adresa camerei agricole pentru cererile de subvenţie, pentru orice formă de sprijin, pentru formare profesională”, a spus Rădulescu.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Mircea Ciurea, a declarat că fermierii trebuie să ştie ce doresc şi să îşi aleagă oameni reprezentativi în conducerea camerelor agricole, pentru a-şi putea promova ideile şi a-şi apăra interesele.

“Camerele agricole devin un fel de minister al Agriculturii în teritoriu. Tot ce ţine de cadastru, de organizare, specializare, consultanţă agricolă, totul se transferă la ele. Fermierii au mai uşor acces la informaţie, bineînţeles dacă ştiu ce doresc şi îşi vor promova oamenii”, a spus Ciurea.

×