Întrebat, la Europa FM, dacă e mulțumit de modul în care instituțiile române au reacționat în contextul interferenței străine în alegeri, Ilie Bolojan spune că i-ar fi plăcut dacă autoritățile ar fi fost mai bine pregătite împotriva unor astfel de interferențe.
„Problema este că atunci când o sămânță ajunge într-un sol fertil - iar solul nostru fertil este neîncrederea generală în societate, care este foarte puternică, mai ales în zona guvernanților, deci oamenii au foarte puțină încredere în lumea politică, din păcate de cele mai multe ori pe bună dreptate -, atunci aceste semințe rele, sămânța divizării sociale, sămânța antagonizării duse până la extrem, prind foarte ușor rădăcini”, afirmă liderul liberal.
Referitor la sursa neîncrederii, Bolojan afirmă că aceasta vine din foarte multe aspecte: „dacă promiți ceva într-o campanie și după campanie nu respecți acele promisiuni din start, cota ta de încredere este la pământ. (...) Din punctul meu de vedere, o cauză principală pentru care, într-o societate, gradul neîncrederii sociale este scăzut, este și modul în care se guvernează. Guvernările bune, în general, generează încredere, regulile bune și dreptatea generează încredere între oameni. (...) Cu cât o instituție este mai transparentă, cu cât arată ceea ce poate face, ceea ce nu poate face și de ce nu poate face, cu atât din nou încrederea este mai mare. Cu cât o cauză care pare neclară, un motiv care nu este clar perceput, nu este bine explicat, cu atât se blochează, cu atât se fac tot felul de scenarii. Gândiți-vă de exemplu că în această perioadă, odată cu anularea alegerilor prezidențiale, se punea problema când se organizează alegerile. Faptul că s-a lungit numai cu o săptămână, două, anunțarea unei date certe alegerilor, a făcut ca să apară tot felul de discuții. Dar de ce s-a prelungit? Dar cineva mai vrea să mai stea pe funcție? O să se lungească până în toamnă? Și tot felul de lucruri de genul acesta”.
Democrațiile sunt sub „un ușor asalt” azi și „dacă nu au grijă ceea ce fac, această neîncredere poate să atingă niște cote care să treacă într-o zonă de agresivitate publică, o zonă de haos”, adaugă Ilie Bolajan.
Întrebat dacă România riscă să ajungă în zona de haos despre care vorbește, Bolojan a spus: „Eu nu-mi doresc sub nicio formă acest lucru și aici e o problemă de responsabilitate atât din partea autorităților, dar și din partea cetățenilor, pentru că haosul niciodată n-a adus prosperitate și nici viitor. Se intensifică protestele, nu e niciun fel de problemă, pentru că e democrație, poți protesta. Dar dacă din proteste lucrurile degenerează sau se duc într-o anumită zonă, cu siguranță lucrurile nu merg într-o direcție bună”.
(sursa: Mediafax)
Andreea Tobias, andreeat@mediafax.ro
Keywords:BOLOJAN, NEÎNCREDERE