„Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori o supă la plic rapidă și ușor de făcut . Dar ne-am gândit să citim eticheta de pe supa la plic ? Am citit noi etichetele pentru tine , am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra , măcar citiți studiul pentru produsele supă la plic , descărcați aplicația gratuită InfoCons , scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți o supă la plic cuu cât mai puține E-uri , aditivi , coloranți , conservanți și sare!”, a declarat Sorin Mierlea – Presedinte InfoCons
Din punct de vedere al ingredientelor regăsite în compoziție :
89,66% au în compoziție tăiței / paste cu un procent cuprins între 44.9% și 93% din compoziția produsului
44,83% au în compoziție legume deshidratate cu un procent cuprins între 2.2% și 28.5% din compoziția produsului
Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție :
la 62,07% dintre produsele analizate s-au regăsit arome , fără a menționa dacă sunt arome naturale sau alte tipuri de arome
la 24,14% dintre produsele analizate s-au regăsit arome naturale
la 44,83% dintre produsele analizate s-au regăsit condimente, fără a menționa ce fel de contimente s-au adăugat
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în supa la plic :
93,10% din produse au în compoziție E-uri ( aditivi alimentari )
Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 10 :
3,45% din produse au în compoziție 10 E-uri
6,90% din produse au în compoziție 9 E-uri
10,34% din produse au în compoziție 8 E-uri
3,45% din produse au în compoziție 7 E-uri
10,34% din produse au în compoziție 6 E-uri
37,93% din produse au în compoziție 5 E-uri
6,90% din produse au în compoziție 4 E-uri
10,34% din produse au în compoziție 2 E-uri
3,45% din produse au în compoziție 1 aditiv alimentar
6,90% din produse nu au în compoziție E-uri
Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel:
66,67% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamat de sodiu ( E621 );
66,67% dintre produsele studiate au avut în componență carbonati de potasiu ( E501 );
55,55% dintre produsele studiate au avut în componență carbonati de sodiu ( E500 );
51,85% dintre produsele studiate au avut în componență guanilat disodic ( E627 );
51,85% dintre produsele studiate au avut în componență inozinat disodic ( E631 );
93,10% dintre produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale raportate pe 100 grame de produs .
Valoarea energetică este cuprinsa între 19 kcal și 459 kcal.
Cantitatea de grăsimi variază între <0.5g și 18.9g.
Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între <0.1 și 8.6g.
Cantitatea de glucide variază între 6g și 63g în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între <0.5 și 15.1g.
38% din produsele analizate nu conțin fibre .
Cantitatea de proteină se situează între 7g și 15.2g pentru produsele studiate
Cantitatea de sare raportată pe 100 grame de produs s-a situat între 7g și 12.8g.