x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Alexandru Rafila, despre spitalele regionale: „Vor continua să se facă, dar nu din PNRR”

Alexandru Rafila, despre spitalele regionale: „Vor continua să se facă, dar nu din PNRR”

de Redacția Jurnalul    |    09 Sep 2023   •   16:40
Alexandru Rafila, despre spitalele regionale: „Vor continua să se facă, dar nu din PNRR”
Sursa foto: Lucian Alecu

Ministerul Sănătății nu a pierdut niciun ban din PNRR, spune Alexandru Rafila, care explică o diferență de finanțare de 700 de milioane de euro.

Totodată, spitalele regionale se vor construi iar în 2027 vor fi terminate.

El a spus, la școala de vară națională pentru medicii rezidenți în medicina de familie, că, în momentul în care s-au alocat României sumele prin PNRR, de către Comisia Europeană, PIB-ul estimat era diferit față de PIB-ul real.

Prin creșterea PIB-ului, partea care revenea României din totalul sumelor a scăzut, iar Comisia Europeană a transmis că România trebuie să reducă, din partea nerambursabilă, 2,1 miliarde de euro, a afirmat Rafila, răspunzând unei întrebări legate de spitalele regionale.

„Atunci, din cei 2,4 miliarde de euro cât au fost alocați Ministerului Sănătății, Comisia a spus . Această reducere de 700 de milioane de euro este rezultatul final, adică finanțatorul a refuzat să ne mai dea toți banii și atunci a trebuit să găsim o soluție.

Noi am o aprobat o listă de spitale printr-o Hotărâre de Guvern, pentru 27 de spitale, iar aceste lucruri trebuie să continue. Avem banii din împrumutul de la Banca Europeană de Investiții. Aceste spitale vor continua să se facă, dar nu din banii PNRR, ci din banii de la Banca Europeană de Investiții. Am văzut într-un mod demagogic, aș spune fără niciun fel de caracter, în spațiul public, diverse declarații ale unui fost ministru al sănătății, care spune că Ministerul a pierdut banii. Ministerul n-a pierdut niciun ban, domnule magician (cu referire la Vlad Voiculescu - n.r.). Ministerul Sănătății și-a făcut treaba, a pornit toate proiectele pe care dumneavoastră le-ați blocat”, a spus Rafila.

Astfel, cele 27 de spitale regionale se construi, a adăugat ministrul.

Întrebat despre termenul de finalizare, Rafila a precizat că „nu se timp foarte mult”: „o prelungire de un an nu o să însemne absolut nimic, mai ales că e vorba de proiecte mari”.

Întrebat dacă acestea vor fi gata în 2027, ministrul Sănătății a răspuns pozitiv.

×